Venäjän WTO-jäsenyydestä ei syntynyt sopua

Neuvottelujen kiistakapulaksi nousi maatalous. Aiemmin hiertäneet tekijänoikeuksia ja finanssimarkkinoita koskevat kiistat on saatu ratkaistua.

Venäjän WTO-jäsenyydestä ei syntynyt sopua Pietarin G8-kokouksen alla. Presidentit George W. Bush ja Vladimir Putin vakuuttivat tiedotustilaisuudessaan, että Yhdysvaltojen ja Venäjän neuvotteluissa on saavutettu merkittävää edistystä, mutta niitä on edelleen jatkettava.

- Haluamme Venäjän WTO:n jäseneksi. Sopimuksen on kuitenkin oltava sellainen, että myös Yhdysvaltain kongressi voi sen hyväksyä, Bush sanoi. Hän lisäsi, että sopimus on jo "melkein saavutettu".

Putin puolestaan korosti, etteivät hänen ja Bushin hyvät henkilökohtaiset suhteet johda sentään siihen, että Venäjä luopuisi kauppaneuvotteluissa kansallisista eduistaan.

Venäjä on tavoitellut jäsenyyttä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa jo toistakymmentä vuotta. Käytännössä esteenä on enää Yhdysvallat, sillä esimerkiksi EU:n kanssa Venäjä pääsi liittymisen ehdoista sopuun jo kaksi vuotta sitten.

Presidentit eivät puuttuneet tarkemmin WTO-neuvottelujen yksityiskohtiin.

Maataloustuotteet ongelmana

Venäjän talousministeri German Gref sanoi myöhemmin, että keskeinen vielä auki oleva kohta koskee maataloustuotteiden tuontia Venäjälle. Kyse on lähinnä sitä, millaisia vaatimuksia Venäjä asettaa amerikkalaisen naudan- ja sianlihan laadun varmistamiselle.

- Muut kysymykset ovat lähinnä teknisiä. Esimerkiksi tekijänoikeuksia ja finanssimarkkinoita koskevat kiistat saatiin jo ratkottua, Gref sanoi.

Grefin mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän välinen sopimus on nyt määrä saada valmiiksi lokakuun loppuun mennessä, jolloin Venäjästä voisi tulla WTO:n jäsen ensi keväänä.

Putinilta "ei kiitos" irakilaiselle demokratialle

Bush kertoi ottaneensa presidenttien tapaamisessa puheeksi myös Venäjän demokratian tilaan liittyvät huolet. Putinin kanssa syntyi jälleen kerran mielenkiintoinen keskustelu "hallitsemisen filosofiasta".

- Puhuin halustani edistää institutionaalisia muutoksia maailman eri osissa, kuten Irakissa jossa on lehdistön- ja uskonnonvapaus, ja kerroin hänelle, että useat ihmiset maassamme toivoisivat Venäjän tekevän samaa, Bush sanoi.

- Venäjälle ei todellakaan haluta samanlaista demokratiaa kuin Irakissa, Putin pääsi kuittaamaan.

Putin huomautti myös, että demokratian rakentamiseen liittyvät ongelmat ovat universaaleja, eivät pelkästään Venäjän ongelma.

Bush puolestaan sanoi ymmärtävänsä, ettei Venäjästä tarvitse tulla Yhdysvaltojen kaltaista, vaan maahan voi kehittyä omanlaisensa demokratia. Maiden keskinäisiä suhteita presidentit kehuivat hyviksi.

Bush ja Putin kävivät kahdenkeskiset neuvottelunsa jo ennen muiden G8-johtajien saapumista Pietariin.

Konkreettisena tuloksena presidentit julkistivat ydinaseterrorismin vastaisen aloitteen, jossa ydinaseiden päätymistä terroristeille yritetään estää muun muassa tehostamalla radioaktiivisten aineiden valvontaa.

Molemmat johtajat toivoivat väkivallan pikaista lopettamista Lähi-idässä. Bush teki jälleen selväksi, että syyllinen tilanteeseen on hänen mielestään Hizbollah. Putin puolestaan sanoi pitävänsä Israelin itsepuolustusta oikeutettuna, mutta toimia ylimitoitettuina.

Iranille ja Pohjois-Korealle lähetetään Bushin mukaan yhteisen viesti, että Yhdysvallat ja Venäjä eivät hyväksy ydinaseiden kehittämiseen tähtääviä ohjelmia.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat