Mainos

Venäjän voimalahanke huolestuttaa Kaliningradissa

Venäjän suunnitelma rakentaa uusi ydinvoimala Kaliningradiin Itämeren rannalle huolestuttaa paikallisia asukkaita ja ympäristöjärjestöjä.

Venäjän valtion energiayhtiö Rosatom aikoo rakentaa 1200 megawatin ydinvoimalan lähelle Sovetskin kaupunkia. Alue sijaitsee vain 20 kilometrin päässä Liettuan rajasta.

Rosatomin odotetaan hakevan rakennuslupaa hankkeelle ensi kuussa. Voimalan on määrä valmistua vuoteen 2016 mennessä.

Tshernobyl kummittelee

Tuoreen mielipidekyselyn mukaan Sovetskin ja sen lähialueiden asukkaista 43 prosenttia vastustaa voimalan rakentamista. Vain 19 prosenttia tukee hanketta täysin.

Paikallisten asukkaiden mielissä muistot Tshernobylin voimalakatastrofista elävät yhä vahvoina. Maailman pahin ydinturma tapahtui, kun nykyisessä Ukrainassa sijainnut Tshernobylin ydinvoimala räjähti huhtikuussa 1986.

Venäjälle suunnitelman edut ovat selkeät. Voimalaprojekti auttaa Venäjää monipuolistamaan energiavientiään kaasun lisäksi, sanoo Latvian yliopiston Venäjään ja sen EU-suhteisiin perehtynyt professori Nils Muiznieks.

Baltian maat ja Puola taas hamuavat lisää ydinvoimaa vähentääkseen riippuvuuttaan Venäjän energiasta. Puola aikoo rakentaa ensimmäisen ydinvoimalansa vuoteen 2020 mennessä.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.