Venäjän "viimeinen diversantti" väsähti poliitikoille räksyttämiseen

Kirjailija Artemi Troitski

Venäjän kulttuurielämän värikäs monitoimimies Artemi Troitski kertoo kadottaneensa innon ruotia Venäjän poliittista elämää.

- En ole poleemisilla kirjoillani saanut mitään aikaiseksi. Mikään ei ole muuttunut, Troitski tilittää Suomen-vierailullaan.

Kriittisen karheita ja kirpeän ironisia kirjoja ja nettisivustoa pitänyt Troitski aikoo jatkossa keskittyä ympäristösuojeluun. Troitski on pettynyt Venäjän kansaan, koska hyväksyy mitä vain poliittisen eliitin taholta, jos se itse saa toivoa paremmasta automerkistä.

- Putinia äänestäneet ovat itse asiassa äänestäneet Volkswagen Passatin puolesta, Troitski kiteyttää venäläisen materialismin.

Venäjän presidenttipelistä Troitski toteaa, että Dmitri Medvedev on "suhteellisen kiva kaveri". Hän on kirjailijan mukaan huonoista vaihtoehdoista paras.

Troitskia miellyttää mm se, että Medvedev ei lukeudu Kremlin kovan linjan haukkoihin, vaan Medvedev on profiloitunut sosiaalisista ongelmista huolta kantavaksi poliitikoksi. Troitski uskoo, että Medvedev pyrkii ratkaisemaan erilaiset ongelmat taloudellisia vaikutuskeinoja käyttäen, eikä "silovikkien", eli voimaministeriöiden "haukkojen" tapaan sotilaallisella uhittelulla.

- Medvedev ei ole KGB-taustainen, hän ei ole ääriortodoksi, hän ei ole ammattivalehtelija kuten ulkoministeri Lavrov. Ja mikä parasta hän pitää heavy-musiikista, Troitski sanoo.

"Medvedevistä ei tule sätkynukkea"

Troitski arvelee, että on liian aikaista arvioida, millainen presidentti Medvedevistä kehkeytyy. Hän muistuttaa, että heikostakin persoonasta voi tulla Venäjän presidenttinä hyvin vahva, sillä presidentin suurilla valtaoikeuksilla on taipumus vaikuttaa niin.

Troitski ottaa useita esimerkkejä Neuvostoliiton historiasta. Moni Neuvostoliiton johtaja oli alun perin heikko kompromissi, mutta muuttui virka-aikanaan aivan toisenlaiseksi kuin hänen valitsijansa odottivat. Näin kävi Josef Stalinin, Nikita Hrutshevin ja Mihail Gorbatshovin suhteen.

- Aika näyttää, tuleeko Medvedevistä Stalin vain Gorbatshov, poleemikko miettii.

- Tietysti Putinilla on aluksi vahva vaikutus häneen. Seurauksena tulee olemaan vallan kahtiajako. Mutta presidentin valta on niin suuri, että vaikka pääministerinä olisi Putin, ei Medvedevistä tule sätkynukkea, Troitsky arvelee.

- Rakastan Venäjää, mutta en ole koskaan pitänyt sen hallituksista, en Neuvostoliiton aikana enkä uuden Venäjän aikana, Troitski kertoo.

Eliitin rikastuminen länsisuuntauksen tae

Troitski on valmis uskomaan väitteisiin, että Vladimir Putin lukeutuisi Venäjän rikkaimpiin. Todisteiden saaminen siitä on tosin vaikeaa, koska omistussuhteista on työlästä onkia tietoja.

Troitski muistuttaa, että Venäjällä on ikiaikainen perinne, että sen virkamieseliitti kahmii valtansa turvin mahdollisimman paljon varallisuuttaan virkakaudellaan. Troitski ei usko, että Putin olisi siis poikkeus.

Troitski näkee Venäjän poliittisen eliitin rikastumisessa myös myönteisiä piirteitä. Troitskin mukaan poliittinen eliitti sijoittaa valtavaa omaisuuttaan paljolti myös ulkomaille. Näin ollen sen on pakko pysyä hyvissä väleissä länsimaiden kanssa, jotta se voisi nauttia virkakautensa hedelmistä. Näin ollen virkamieskunnan "rellestämiselle" ei näy loppua.

DJ-keikka Helsingissä

Troitski on Suomessa markkinoimassa Like-kustantamon julkaisemaa kirjaa: Venäjän viimeinen Diversantti. Hän toimittaa Venäjällä radio-ohjelmia, työskentelee DJ:nä, luennoi ja toimii kansalaisjärjestöissä. Hän oli 1980-luvulla venäläisen rockin puhemiehenä ja toimi muutaman vuoden Playboy-lehden venäläisversion päätoimittajana.

Troitski tarjoaa teräväkielistä polemiikkiaan maantai-iltana helsinkiläisessä Club Dubrovnikissa dj-keikallaan teemalla "Back in the USSR".

Lue myös:

    Uusimmat