Mainos

Venäjän vienti kasvattaa Haminan satamaa

Venäjän viennin imu on tuonut Haminan satamaan 200 uutta työpaikkaa puolentoista vuoden aikana. Jatkoa on luvassa, sillä sataman kasvuvauhti jatkuu.

Transitoliikenne Suomen satamien kautta Venäjälle näyttää tänä vuonna yltävän kaikkien aikojen ennätykseen. Muun muassa itärajan suurimman raja-aseman Vaalimaan kautta transitotonneja on kulkenut itään jo lähes yhtä paljon kuin huippuvuonna -97, vaikka vilkas joulukuu on vielä edessäpäin. Venäjän viennin imussa rajaa lähinnä sijaitseva Haminan kaupunki ja satama elävät vahvan kasvun kautta.

- Konttiliikenne, trailerit ja kappaletavara, se on ollut täällä erittäin kovassa kasvussa. Se merkitsee, että me olemme rakentaneet tällaisia uusia halleja ja uusia yrityksiä ja toimijoita on tullut paljon ja uusia työpaikkoja on tullut satamäärin, luettelee Haminan Satama Oy:n toimitusjohtaja Seppo Herrala.

Transitorallin ansiosta Haminan väkiluku kasvaa kolmatta vuotta peräkkäin. Työpaikkoja on puolentoista vuoden aikana syntynyt yli 400, niistä puolet satamaan. Jatkoa on luvassa, sillä satamankasvuvauhti jatkuu.

- Meillä on konteissa noin 40 prosentin kasvu viime vuoteen verrattuna, jolloin silloinkin puhuttiin jo 30 prosentin kasvusta edelliseen vuoteen verrattuna. Kaukoidästä tuleva elektroniikka, tietokoneet, näytöt. Sen tapaiset laitteet, DVD laitteet jne. Siellä on se suurin kasvu, Herrala selventää.

Peloista huolimatta Baltian edullisemmat satamat eivät ole pystyneet kaventamaan Venäjän tavaravirtaa suomalaissatamiin. Kilpailutilanne on pikemminkin tasaantumaan päin.

- Palkkataso tietysti tulee aina ensimmäisenä mieleen. Siinä baltit ottavat meitä kiinni ja tulee samalle viivalle, mutta se kestää vuosikausia, 5-10 vuotta, Herrala pohtii.

Haminan satamassa aiotaan jatkossakin ottaa kaikki mahdollinen hyöty irti Venäjän talouskasvusta.

- Transitoliikenteen voimakas kehittyminen vaatii tietysti toimijoilta, eri osapuolilta investointeja, sataman kannalta infrastruktuurin kehittämistä, jotta kasvuedellytykset turvataan myös jatkossa, kertoo Haminan Satama Oy:n kehitysjohtaja Esa Eerikäinen.

Pelkästään tänä vuonna sataman liikennöintiä on parannettu peräti 6-7 miljoonalla eurolla.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 23.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.