Mainos

Venäjän vetäytyminen Tae-sopimuksesta "vakava viesti"

Venäjä ilmoitti kesällä jäädyttävänsä osallistumisensa Tae-sopimukseen kansallisten turvallisuussyiden vuoksi. Irtautumispäätös astuu voimaan joulukuussa.

Venäjän päätös vetäytyä tavanomaisia aseita Euroopassa rajoittavasta Tae-sopimuksesta on "vakava viesti" lännelle, sanoo Venäjän varaulkoministeri Sergei Kisljak.

- Venäjä ei kuitenkaan hae vastakkainasettelua kumppaniensa kanssa, päinvastoin, Kisljak sanoi parlamentin kuulemistilaisuudessa tänään venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Venäjän Tae-päätöstä on luonnehdittu maan vastavedoksi Yhdysvaltain ohjuspuolustussuunnitelmille, vaikka Venäjä on kiistänyt kytköksen.

Yhdysvallat suunnittelee tutkan ja ohjuksien sijoittamista Puolaan ja Tshekkiin suojautuakseen Iranin kaltaisilta "roistovaltioilta". Venäjä vastustaa suunnitelmaa eikä maiden kannoissa ole Kisljakin mukaan tapahtunut lähentymistä.

Venäjä ilmoitti kesällä jäädyttävänsä osallistumisensa Tae-sopimukseen kansallisten turvallisuussyiden vuoksi. Irtautumispäätös astuu voimaan joulukuussa.

- Meidän tarkoituksemme on antaa läntisille kumppaneillemme viesti, vakava viesti, etteivät asiat voi jatkua näin, Kisljak sanoi.

Sotilasliitto Naton jäsenmaat eivät ole ratifioineet vuonna 1999 uudistettua Tae-sopimusta, johon Venäjä on sittemmin vaatinut uusia muutoksia vedoten tilanteen muuttumiseen sitten kylmän sodan. Sopimus solmittiin vuonna 1990, kun Neuvostoliiton johtama sotilasliitto oli vielä voimissaan.

- Varsovan liittoa ei enää ole. Berliinin muuria ei ole eikä Euroopassa ole vastakkainasettelua mutta -- nämä rajoitukset ovat yhä voimassa, Kisljak perusteli.

Käytännössä Tae-sopimuksesta irtautuminen olisi tarkkailijoiden mielestä lähinnä poliittinen ele, sillä Venäjän armeijan johto ei näytä olevan aikeissa siirtää lisäjoukkoja lähemmäs maan länsirajaa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.