Mainos

Venäjän varapääministeri arvosteli pohjoisen ulottuvuuden hankkeita

Venäjän varapääministeri Viktor Hristenko kaipaa laajaa yhteistyötä pohjoisen ulottuvuuden hankkeiden toteuttamisessa. Hänen mielestään keskeinen ongelma pohjoisen ulottuvuuden hankkeissa on, miten ne saataisiin hyödyttämään kaikkia osapuolia.

Hristenko puhui Lappeenrannassa tänään alkaneessa kansainvälisessä Pohjoisen ulottuvuuden foorumissa.
Pohjoiselle ulottuvuudelle haetaan foorumissa aiempaa monipuolisempaa sisältöä.

Hristenko harmitteli, että Venäjällä ei ole suuria mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, miten pohjoista ulottuvuutta kehitetään. Hänen mielestään Venäjän ehdotukset ovat jääneet ikään kuin riippumaan ilmaan. Hristenko korosti, että ongelmat pitää ratkaista yhdessä.

Varapääministerin näkemyksen mukaan pohjoisen ulottuvuuden hankkeiden joukkoon on otettu myös hankkeita, joilla ei ole mitään tekemistä pohjoisen ulottuvuuden kanssa. Valintakriteerit ovat siten olleet hänen mielestään liian löysiä.

Hristenko esitti myös, että viisumiongelman ratkaiseminen voisi olla yksi osa pohjoista ulottuvuutta. Hän muistutti, että Venäjän naapurimaat ovat Schengenin sopimuksen vuoksi kiristäneet viisumien myöntämistä kolmansien maiden kansalaisille.

-Emmehän halua eristää Venäjää viisumiongelman vuoksi, hän kysyi.

Hristenko suuntasi arvosteluaan myös rahoituskysymyksiin. Hän korosti olevan tärkeää, ettei esimerkiksi EU:n Tacis-, Phare- ja Interreg-rahoja vain pyöritellä vaan suunnataan itse hankkeisiin.

Venäjä toivoo Hristenkon mukaan, että kansainväliset rahoituslaitokset ottaisivat entistä enemmän osaa pohjoisen ulottuvuuden hankkeisiin.

-Mikä on pohjoisen ulottuvuuden rooli, onko se vain käärepaperi eri hankkeille vai onko se käytännön työväline, Hristenko kysyi.

Yhteistyötä myös sosiaali- ja terveysalalle

Pääministeri Paavo Lipponen korosti puheenvuorossaan, että pohjoinen ulottuvuus ei ole enää aloite tai konsepti. Se on hänen mielestään konkretisoitumassa käytännön hankkeiksi.

Ehkä paras esimerkki on ympäristönsuojelun alalta. Lipponen muistutti, että Tukholmassa kesäkuussa pidetyssä EU:n huippukokouksessa tehtiin päätös Euroopan investointipankin rahoituksen ulottamisesta Venäjän ympäristöhankkeisiin. Ensimmäisenä hankkeenaan investointipankki on yhdessä Suomen, Ruotsin ja EU:n komission kanssa koonnut rahoituspaketin Pietarin lounaisen jätevedenpuhdistamon rakentamiseksi.

Nyt Lipposen mielestä olisi tärkeää, että Venäjän viranomaiset tekisivät tarvittavat päätökset, jotta investointipankin toiminta Venäjällä saataisiin käyntiin. Suurten perusrakennehankkeiden rinnalla on Lipposen mielestä hyvä pitää mielessä myös toinen pohjoisen ulottuvuuden perustavoite: kansalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden parantaminen.

Lipponen esitti, että pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuuden kaltaista ideaa voitaisiin harkita kehitettäväksi myös sosiaali- ja terveysalan yhteistyössä. Hän viittasi hyviin tuloksiin, joita on saavutettu Itämeri-yhteistyön piirissä tuberkuloosin ja aidsin torjunnassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.