Mainos

Venäjän välityshalut Jugoslaviassa saavat kannatusta

Jugoslavian keskusvaalilautakunta on hylännyt "perusteettomina" opposition vaatimukset viikko sitten pidettyjen vaalien äänten uudelleenlaskemisesta. Samalla Venäjän välitystarjous saa maailmaalla kannatusta.

Jugoslavian keskusvaalilautakunta ei suostu äänten uudelleenlaskentaan eikä YK:n Balkanin alueen ihmisoikeustarkkailijan Jiri Dienstbierin mukaan Venäjän ehdottamaan välitystarjoukseen. Venäjä ilmoitti aikaisemmin lauantaina haluavansa välittää Jugoslavian vaalikiistassa.

Presidentti Vladimir Putin tarjoutui lähettämään ulkoministeri Igor Ivanovin Belgradiin "neuvottelemaan kaikkien osapuolten" kanssa.

Albright tukee


Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sanoi tukevansa Venäjän ehdotusta. Albright vaati kuitenkin Venäjää samalla tekemään selväksi, että se hyväksyy opposition ehdokkaan Vojislav Kostunican vaalivoiton. -Venäläisten on tehtävä selväksi, että he hyväksyvät opposition ylivoimaisen voiton. Kaikkien osapuolten on tärkeä ymmärtää, että Milosevic on hävinnyt ensimmäisen kierroksen, Albright toisti.

Albright on parhaillaan vierailulla Islannissa. Hänen on määrä matkustaa sieltä maanantaina Pariisiin Euroopan Unionin ministerikokoukseen. Myös Kreikka tarjoutui välittämään kiistassa ja sanoi olevansa valmis lähettämään tarkkailijoita valvomaan äänten mahdollista uudelleenlaskentaa.

Jugoslavian oppositio on syyttänyt Milosevicia vaalivilpistä ja vaatinut äänten laskemista uudelleen. Virallisten

Madeleine Albright

vaalitulosten mukaan Kostunica voitti viikko sitten pidetyt presidentinvaalit, mutta ei saanut puolta annetuista äänistä. Vähintään sen verran olisi tarvittu suoraan voittoon vaalin ensimmäisellä kierroksella.

Viranomaisten mukaan vaalissa on järjestettävä toinen kierros 8. lokakuuta. Oppositio on uhannut boikotoida vaaleja. Kostunica ehdotti tänään kansainvälisen tarkkailijaryhmän perustamista valvomaan äänten uudelleenlaskua.

Oppositiokin kannattaa

Myös Serbian oppositio hyväksyi Putinin ehdotuksen Ivanovin lähettämisestä Belgradiin. Kostunican puoluetta Serbian Demokraattista Oppositiota (DOS) lähellä olevat lähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että puolue pitää ehdotusta hyvänä.

Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic esiintyi tänään ensimmäistä kertaa julkisuudessa vaalien jälkeen. Armeijan juhlatilaisuudessa Belgradissa pitämässään puheessa Milosevic vakuutti, ettei aio taipua painostuksen edessä.
-Tulemme käymään painostusta ja uhkailua vastaan totuudella, yhtenäisyydellä, tiedolla, työllä ja luovuudella, kuten teimme Naton agression ja maamme jälleenrakennuksen aikana, Milosevic maalaili. Milosevicin mukaan se Jugoslavia, joka kykeni puolustamaan itseään sodassa, kykenee vastustamaan myös rauhan ajan painostusta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.