Mainos

Venäjän vaalitarkkailurajoitukset huolettavat Etyjiä

Etyjin mukaan Venäjän esittämä aikataulun kiristäminen estäisi mielekkään vaalitarkkailutyön. Kommunistipuolueen ehdokas puolestaan ilmoitti, ettei aio Dmitri Medvedevin tavoin osallistua vaaliväittelyihin.

Etyjin pitkäaikaisesta vaalitarkkailutyöstä vastaava yksikkö arvostelee Venäjää pyrkimyksistä rajoittaa vaalitarkkailua myös maaliskuun presidentinvaaleissa. Venäjä esitti muodollisen kutsun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön vaalitarkkailijoille maanantaina.

- Kutsussa on jälleen kerran ennennäkemättömiä rajoituksia, sanoi Varsovassa toimivan Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (ODIHR) tiedottaja Curtis Bidden tänään.

Venäjän kutsu sallisi ODIHR:n vaalitarkkailijoiden saapua maahan vasta kolme päivää ennen vaaleja.

Biddenin mukaan Venäjän esittämä aikataulun kiristäminen estäisi mielekkään vaalitarkkailutyön, koska kokonaisuuteen liittyy myös itse vaalipäivää edeltävän kampanjoinnin pitkäaikainen seuranta. ODIHR on pyytänyt Venäjää kumoamaan aikarajan.

- Teemme jatkopäätöksen (Venäjän) vastattua pyyntöömme, Bidden sanoi.

Vaalitarkkailusta sukeutui kiista jo viimevuotisten duumanvaalien edellä. Silloin ODIHR ei lähettänyt tarkkailijoitaan matkaan, koska se katsoi Venäjän vitkutelleen liian pitkään viisumien myöntämisessä. Toisin kuin ODIHR Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen tarkkailijat kävivät katsastamassa duumanvaaleja joulukuussa.

Etyjin tämänvuotisena puheenjohtajana Suomi joutunee ottamaan kantaa tämänkertaiseen kiistaan. Venäjän presidentinvaalit pidetään 2. maaliskuuta.

Myös Zjuganov jättämässä tv-väittelyt väliin

Gennadi Fjuganov, puoluejohtaja

Venäjän kommunistipuolueen johtaja Gennadi Zjuganov ei myöskään aio osallistua tv-väittelyihin vaalien alla. Zjuganovin edustaja ilmoitti asiasta päivä sen jälkeen, kun varapääministeri Dmitri Medvedev kertoi jättävänsä vaaliväittelyt väliin. Medvedev sanoi syyksi ajanpuutteen.

Zjuganov ei osallistu väittelyihin kahden muun presidenttiehdokkaan kanssa, jos Medvedev ei ole mukana, kommunistien varapuheenjohtaja Ivan Melnikov kertoi Eho Moskvy -radiolle.

Viime viikolla julkaistussa kyselyssä 82 prosenttia haastatelluista sanoi aikovansa äänestää Medvedeviä maaliskuun vaaleissa. Zjuganov oli kakkosena yhdeksän prosentin kannatuksella. Kolmantena oli liberaalidemokraattien Vladimir Zhirinovski kahdeksan prosentin kannatuksella ja neljäntenä Demokraattisen puolueen Andrei Bogdanov yhdellä prosentillaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.