Mainos

Venäjän vaalit loppusuoralla

Venäjän sunnuntaisten parlamenttivaalien kampanjointi oli lopuillaan tänään, viimeisenä virallisena kampanjapäivänä.

Kampanjan loppusuoraa hallitsi aiempien päivien tavoin Venäjän sota Tshetsheniassa, joka saattaa nakertaa jopa suurimman puolueen, kommunistien, suosiota.

Vaalikampanjan kärkeen on noussut Tshetshenian sota, joka on nostattanut kansallistunnetta venäläisissä. Talousasiat ja tavanomaiset poliittiset kysymykset ovat jääneet sodan varjoon.

Sotamenestys on nostattanut myös hätätilaministeri Sergei Shoigun johtaman Yhtenäisyys-puolueen nopeaan nousuun. Pääministeri Vladimir Putinia pidetään Tshetshenian tapahtumien johdosta Venäjän suosituimpana poliitikkona ja hän on antanut voimakkaan tukensa Yhtenäisyydelle, joka on mielipidemittauksissa noussut toiseksi suurimmaksi puolueeksi heti kommunistien jälkeen.

Putin itse ei ole vaaleissa ehdokkaana. Mielipidemittausten julkaiseminen päättyi jo eilen, mutta viimeisten tutkimusten mukaan kommunistit säilyttäisivät paikkansa suurimpana puolueena parlamentin alahuoneessa eli duumassa. He ovat mittausten mukaan saamassa 17-24 prosenttia äänistä.

Putinin Tshetshenia-menestyksen siivellä ratsastava Yhtenäisyys olisi saamassa 16-21 prosenttia ja entisen pääministerin Jevgeni Primakovin johtama Isänmaa-Koko-Venäjä -puolue 10-12 prosenttia.

Parlamenttivaaleja pidetään yleisesti presidentinvaalien kenraalinharjoituksena ja monet ehdokkaat käyttävätkin parlamenttivaaleja ponnahduslautana ensi kesän vaaleihin.

Kommunistit luottavaisia


Kommunistit lähtevät vaaleihin luottavaisina ja tavoittelevat jopa suurempaa äänisaalista kuin viime vaaleissa.

Kommunisteilla on paras ja tehokkain puolueorganisaatio peruna vanhoista neuvostoajoista. Puolue on masinoinut käyttöönsä paikallisjärjestöt, jotka ovat vieneet puolueen ohjelmaa ovelta ovelle myös syrjäisissä kylissä.

Kommunistien valta-asemaa saattavat tarkkailijoiden mukaan kuitenkin nakertaa puolueet, jotka ratsastavat "isänmaallisilla" teemoilla ja kannattavat tarmokkaasti markkinataloutta. Myös pääministeri Putinin suosio ja Venäjän sota Tshetsheniassa voivat viedä kommunisteilta äänestäjiä mm. Yhtenäisyys-puolueen taakse.

Parlamentin lisäksi Venäjällä valitaan sunnuntaina myös kahdeksan kuvernööriä ja Moskovan kaupunginjohtaja. Ehdokkaiden on saatava vähintään puolet äänistä voittaakseen. Moskovan kaupunginjohtajan lisäksi kuvernöörit valitaan Moskovan alueella, Novosibirskissa, Orenburgissa, Jaroslavlissa, Tambovissa, Tverissä, Volgogradissa ja Primorskin alueella.

Pietarin ennenaikaistetut kuvernöörinvaalit kilpistyivät oikeuslaitokseen, joka piti vaaliajankohdan muuttamista laittomana. Vaalit alkavat jo huomisiltana Suomen aikaa Tshuktshien niemimaalla Alaskaa vastapäätä ja jatkuvat kaikkien 11 aikavyöhykkeen läpi sunnuntaina.

Viimeinen vaalihuoneisto sulkeutuu klo 21.00 Suomen aikaa Kaliningradin alueella. Tuloksia mm. Moskovasta ja Pietarista on odotettavissa keskiyön jälkeen maanantain vastaisena yönä. Tshetsheniassa ei äänestetä.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.