Mainos

Venäjän vaalikamppailu tiivistyy tähän videoon: "Mene äidin luokse itkemään!" – ehdokkaat karjuvat, yksi itkee ja Putin pysyy poissa

1:00

Tämän vaalikeskustelun ymmärtää ilman kielitaitoakin. Ehdokkaat raivosivat toisilleen ja juontajalle Venäjän ykköskanavan vaaliväittelyssä. Yksi ehdokas kiirehti itkien pois ja yksi pysyi joukosta poissa: Vladimir Putinia ei tässä sirkuksessa näy.

Venäjän vaalien nuorin ehdokas, Ksenia Sobtshak purskahti keskiviikkona kyyneliin yhdessä viimeisistä vaaliväittelyistä.

– Tuo ihminen huutaa koko ajan päälle! Vaadin puheaikaani takaisin! Kaikki taistelevat vain minua vastaan eivätkä Putinia vastaan! Koko ajan noilta tulee jotain, blaa blaa blaa, Sobtshak sopertaa itkua pidätellen ja LDPR-puolueen Vladimir Zhirinovski hymyilee ivallisesti.

– Pikkutyttö viedään nyt takaisin lastentarhaan, Zhirinovski kailottaa Sobtshakin puheen päälle.

– Mene äidin luokse itkemään!

Muutkin ehdokkaat karjuvat vastalauseitaan ja juontaja Vladimir Solovjov yrittää tuhraan saada vieraitaan rauhoittumaan.

– Minulla on oikeus puhua, huutaa Solovjov.

Lopulta Sobtshak pakenee itkien studiosta.

Putin loistaa poissaolollaan

Miksi tämä tilanne sitten kertoo niin paljon Venäjän vaaleista?

Siksi, että käytännössä varma voittaja, istuva presidentti Vladimir Putin ei koske näihin tilaisuuksiin pitkällä tikullakaan. Hän ei ole osallistunut ainoaankaan television vaaliväittelyyn. Syitä on monta.

Ensinnäkin Putin voi pysyä lapsellisen huutokisan ulkopuolella. Hän voi näyttäytyä yleisölle arvohenkilönä, joka on tämän sirkuksen yläpuolella. Mitä ala-arvoisempaa muiden studiokeskustelu on, sitä herkullisempi kontrasti Putinille.

Toiseksi: Jos Putin olisi mukana, häntä vääjäämättä kohdeltaisiin täysin eri tavalla kuin muita. Juontajat tuskin esittäisivät hänelle mahdottomia kysymyksiä tai keskeyttäisivät hänen puhettaan.

Ja aivan varmasti kenellekään ei tulisi mieleen huudella pilkkanimiä hänen puheensa päälle (kuten Zhirinovski teki Sobtshakille) tai heittää lasillista vettä hänen kasvoilleen (Kuten Sobtshak teki Zhirinovskille).

Ja kolmanneksi: Zhirinovskin käytöskoodin tietävät kaikki, mutta erityisesti Sobtshak ja hänen kauttaan liberaalioppositio saadaan näyttämään heikolta ja merkityksettömältä.

Kyynelehtivä ehdokas todellinen uhka Kremlille?

Kovasanainen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on oikeusistuimen päätöksellä syrjäytetty näistä vaaleista kokonaan, ja hänen tilalleen "liberaaliopposition ehdokkaaksi" on ilmestynyt tosi-tv-julkimo Sobtshak, joka varoo visusti kritisoimasta Putinin henkilöä ja purskahtaa kyyneliin Zhirinovskin edessä. Kenen mielestä hän on todellinen uhka Kremlille?

TV-väittelyt rakentavat julkisuuteen näytelmällistä hierarkiaa, joka on demokratian kannalta surullinen: Alimpana esitellään heikko ja kyvytön liberaalioppositio, joka kannattaisi läntisiä arvoja muttei pysty mihinkään. Sitä johtaa kyyneleitään nieleskelevä Sobtshak.

Keskellä ovat harmaat pukumiehet jotka puhuvat taloudesta Kremlille suotuisaan sävyyn, mutta joilla ei ole todellista valtaa. Zhirinovski on toki ryhmän räyhähenki, mutta pohjimmiltaan samaa myötäilijöiden joukkoa.

Ja kaukana molempien yläpuolella on Kremlin todellinen johto, joka ei osallistu koko näytelmään lainkaan.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja