Mainos

Venäjän vaaleja arvosteltu voimakkaasti

Etyj, EU, Saksa ja Venäjän oppositiopuolueet syyttävät duuman vaaleja vilpillisiksi. Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja on torjunut syytökset.

Venäjän duuman vaalit ovat saaneet osakseen voimakasta arvostelua niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Oppositio on syyttänyt niitä nyky-Venäjän likaisimmiksi, ja ulkomaiset vaalitarkkailijat moittivat niitä epäoikeudenmukaisiksi.

Etyjin mukaan vaalit eivät monilta osin täytä demokraattisten vaalien kriteerejä.

Vaalivoittajana pidetty presidentti Vladimir Putin torjuu arvostelun. Hänen mukaansa vaalitulos on lainmukainen.

Venäjän keskusvaalilautakunta asettui Putinin kannalle. Sen mukaan länsimaiset tarkkailijat toteuttivat heille Yhdysvalloista annettua "poliittista määräystä".

Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä sai eilen pidetyissä vaaleissa murskavoiton. Kun lähes kaikki äänet on laskettu, puolue on saamassa runsaat 64 prosenttia äänistä. Tuolla määrällä se saa duuman paikoista yli kaksi kolmesta - eli riittävän enemmistön muuttamaan perustuslakia.

Tyrmäys vaaleille tuli myös ulkomailta. Niin EU kuin aiemmin Venäjän ystävänä pidetty Saksakin moittivat niitä useista puutteista.

Suomen pääministerin Matti Vanhasen mielestä vilppisyytteet on syytä selvittää. Hän ei kuitenkaan usko, että vaalien tuloksessa olisi mitään

Kaksi venäläispuoluetta vie vaalit oikeuteen

Venäjän kommunistinen puolue aikoo tehdä vierallisen valituksen duuman vaalien tuloksesta.

Puolueen johdon mukaan heidän lakimiehensä työskentelevät jo asian tiimoilla ja aikovat jättää valituksen Venäjän korkeimpaan oikeuteen, kertovat venäläiset uutistoimistot.

Kommunistisen puolueen edustajan Vadim Solovjevin mukaan puolueen tarkkailijat ovat raportoineet yli kymmenestätuhannesta vilppitapauksesta äänestyksen aikana.

Myös venäläinen liberaali oppositiopuolue Oikeistovoimien liitto (SPS) ilmoittaa valittavansa vaaleista oikeuteen.

Uutistoimisto Itar-Tass kertoo SPS:n johtoon kuuluvan Nikita Belihin ilmoittaneen valituksesta.

Oikeistovoimien liitto sai alustavien tulosten mukaan 1,1 prosenttia äänistä, eikä näin ollen selvittäne 7 prosentin äänikynnystä.

Myös oppositiopoliitikko Garri Kasparov syyttää viranomaisia vaalijärjestelmän raiskaamisesta.

- Tietenkin nämä vaalit ovat olleet peukaloidut heti alusta asti, Kasparov sanoi äänestettyään Moskovassa. Hän kertoi ruksanneensa vaalilipukkeensa niin, että se hylätään.

Kasparovin mukaan oppositioryhmillä on runsaasti todisteita vaalivilpistä.

Myös venäläiset vaalitarkkailijat kertovat rikkomuksista. Heidän mukaansa viranomaiset painostivat vielä vaalipäivänäkin julkisen alan työntekijöitä työpaikoilleen ja äänestämään valtapuoluetta.

- Ihmisiä painostetaan työpaikoilla, opiskelija-asunnoissa. Nämä eivät ole yksittäisiä tapahtumia, vaan näistä on raportoitu ympäri maata, kertoi venäläisen vaalitarkkailujärjestön Golosin edustaja.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailuvirasto ODIHR ei lähettänyt omia edustajiaan Venäjälle. Virasto syytti venäläisiä vitkuttelusta viisumien myöntämisessä. Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on sen sijaan tarkkaillut vaaleja.

Vaaleja tarkkailemassa on myös neljä suomalaista.

Vaalipäällikkö: Ei suurempaa vilppiä duuman vaaleissa

Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja torjuu opposition syytökset vaalivilpistä duuman vaaleissa. Vladimir Tshurovin mukaan mitään vakavia rikkomuksia ei ole esiintynyt sunnuntain äänestyksessä.

- Uskoisin, ettei mitään vakavia väärinkäytöksiä sattunut äänestyspäivän kuluessa, Tshurov sanoi tv-asema Vesti-24:n haastattelussa.

Yhdysvallat on kehottanut Venäjää tutkimaan vilppisyytökset.

- Ensimmäisissä Venäjältä tulleissa raporteissa on syytöksiä väärinkäytöksistä vaalipäivänä. Kehotamme Venäjän viranomaisia selvittämään nämä syytökset, sanoi Valkoisen talon edustaja Gordon Johndroe.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.