Venäjän uusi järjestölaki ajaa kansalaistoiminnan alas

Uuden järjestölain pelätään paisuttavan korruptiota ja mahdollistavan virkamiesten mielivallan.

Venäjän sanavapausjärjestö PEN on joutunut vaikeuksiin. Sen varat on jäädytetty veroepäselvyyksiin vedoten.

Venäjällä äskettäin hyväksytty laki tekee virkavallan sekaantumisen kansalaistoimintaan entistä yleisemmäksi. Lain tulkinnanvaraisuus on johtamassa byrokraattien mielivaltaan ja sitä kautta myös korruptioon kansalaistoiminnassa.

Kansalaisjärjestöjen valvonnan tiukentamista on perusteltu terrorismin uhalla, mutta arvostelijat uskovat että taustalla on halu tehdä Ukrainan tapainen vallanvaihto mahdottomaksi Venäjällä.

Järjestöt kiinni virkamiespäätöksellä

Sotilaiden äidit-järjestö puolustaa varusmiehiä armeijan mielivaltaa vastaan.

- Tämä laki estää kansalaisyhteiskunnan kehittymisen. Se estää myös demokratian ja avoimuuden kehittymisen, puheenjohtaja Ella Poljakova Sotilaiden äidit-järjestöstä kertoo.

Laki antaa virkakoneistolla oikeuden ilman tuomioistuimen päätöstä lopettaa järjestö, jos virkamies tulkitsee että toiminta ei vastaa tarkoitusta. Toiminta voidaan lopettaa myös monilla muilla tulkinnanvaraisilla perusteilla kuten Venäjän kulttuuriperinnön tai kansallisen edun menettämisen uhalla.

- Me tuotamme tietoa, josta valta ei pidä. Siksi sellainen tietolähde halutaan sulkea, Poljakova painottaa.

Laki lisää korruptiota?

Mielivallan lisäksi laki antaa byrokraateille uuden tehokkaan keinon kiristää lahjuksia järjestöiltä.

Ympäristöjärjestö Green Peacen Pietarin toimisto joutuu joka kuukausi selvittämään rahankäyttönsä virkavallalle. Tästä syystä järjestö joutuu palkkaamaan uuden työntekijän paperisotaa varten. Näin voimavarat vähenevät itse luonnonsuojelusta.

- Lain tarkoitus on valvoa ja keskittää valtaa niin, että järjestöt eivät pystyisi vaikuttamaan politiikkaan ja päätöksentekoon, Green Peacen Pietarin toimiston tiedottaja Zinaida Mihailichenko uskoo.

Järjestöaktivistit toivovat, että naapurimaat ymmärtäisivät mihin Venäjä on menossa ja yrittäisivät vaikuttaa.

- Ajattelevien ihmisten pitäisi tajuta, mitä Venäjällä todella tapahtuu. On tapahtumassa vaarallisia asioita. Putinin tekemisiin pitäisi puuttua. Venäjä on menossa totalitarismiin. Kyse ei ole demokratiasta. Se on hyvin vaarallista erityisesti teille naapureille, Mihailichenko muistuttaa.

Synkistä näkymistä huolimatta järjestöväki uhkuaa tarmoa ja yrittää sopeutua ahtaampiin raameihin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 07.02.2006)

Lue myös:

    Uusimmat