Mainos

Venäjän uusi hallitus koolla

Venäjän hallitus kokoontui maanantaina ensi kerran uuden pääministerin Jevgeni Primakovin johdolla. Primakov tähdensi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan ministereilleen, että Venäjä on säilytettävä vakaana ja yhtenäisenä, jotta nykyinen syvä talouden kriisi voitaisiin voittaa. -Tämä on kansallinen hallitus, isänmaallinen hallitus, jonka on huolehdittava Venäjän ja sen kansan eduista, Primakov sanoi vajaat puoli tuntia kestäneessä kokouksessa.

Kokoukseen osallistuivat Primakovin nimittämä ensimmäinen varapääministeri Juri Masljukov ja keskuspankin pääjohtaja Viktor Gerashtshenko sekä eroavan hallituksen vt. ministereitä.

Primakov kertoi hallitukselle, ettei hän sulje pois "erikoislaatuisia toimia" valtaisien palkka- ja eläkerästien maksamiseksi. Tällaiset toimet voivat olla tarpeen, jotta palkkarästiongelma saadaan ratkaistua "lopullisesti", Primakov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan. Hän ei tarkentanut toimien laatua. Talouden veturiksi nimitetty kommunisti Masljukov sanoi myös pitävänsä tärkeimpänä tehtävänään palkka- ja eläkerästien maksamista.

Länsimaiset taloustieteilijät ja liberaalit venäläiset ovat pelänneet, että Primakovin uusi hallitus päättäisi ryhtyä painamaan rahaa velkojen maksamiseksi ja kasvavan yhteiskunnallisen tyytymättömyyden laannuttamiseksi. Tällaiset toimet voisivat johtaa hyperinflaatioon.

Uusi hallitus lähipäivinä

Primakovin on määrä esittää ministerilistansa presidentti Boris Jeltsinin hyväksyttäväksi viikon loppuun mennessä. Jeltsin on jo ilmoittanut, että ainakin nykyinen puolustus- ja sisäministeri jatkavat viroissaan. Varaulkoministeri Igor Ivanovista puolestaan tulee Venäjän uusi ulkoministeri.

Kommunistipuolue ja sen liittolaiset ottivat maanantaina välimatkaa Venäjän tulevaan hallitukseen sanoen, että he eivät aio esittää hallitukseen omia ehdokkaitaan.
-Kansalliseen isänmaalliseen liittoon kuuluvat puolueet pitävät hallitukseen mukaantuloa epätarkoituksenmukaisena, sanottiin liiton maanantaisessa lausunnossa.

Liittoon kuuluvat kommunistien lisäksi Talonpoikaispuolue ja Kansan valta -puolue. Uuteen hallitukseen jo hyväksytyllä kommunistilla Juri Masljukovilla on kommunistien tuki, mutta hän ei tullut virkaan kommunistien esittämänä. Venäjän uudistusmielistä Jabloko-puoluetta johtava Grigori Javlinski sanoi maanantaina, ettei hänellä ole aikeita liittyä hallitukseen. Javlinski tähdensi, että hänen näkemyksensä talouskysymysten hoidosta poikkeavat uuden hallituksen näkemyksistä. Venäläisten uutistoimistojen mukaan Primakov esitti Javlinskille ensimmäisen varapääministerin tehtäviä.

Hallituslähteiden mukaan kaksi uudistusmielistä, makrotaloudesta vastaava ensimmäinen varapääministeri Boris Fjodorov ja vt. valtiovarainministeri Mihail Zadornov, säilyttäisivät paikkansa uudessa hallituksessa. Venäjän parlamentin alahuone, duuma, hyväksyi Primakovin nimityksen pääministeriksi viime perjantaina.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.