Venäjän ulkoministeri arvosteli kärkevästi Georgiaa

Myös Venäjän EN-valtuuskunnan puheenjohtaja vaati tänään Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa Georgiaa joko muuttamaan politiikkansa tai vaihtamaan johtoaan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on syyttänyt Georgiaa vuosia jatkuneesta avoimesti Venäjän vastaisesta politiikasta. Hänen mielestään "eräät maat" ovat lisäksi jatkuvasti rohkaisseet Georgiaa lähtemään tälle tielle.

Lavrov otti kantaa Venäjän ja Georgian välille virinneeseen kiistaan tänään Strasbourgissa Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa. Venäjän ulkoministeri johtaa EN:n ministerikomiteaa ja vastasi tässä roolissa 46 Euroopan maan parlamentaarikkojen kysymyksiin istunnossa.

Venäjän ulkoministeri epäili lisäksi, ettei Georgian presidentin Mihail Shaakasvilin nousu valtaan tapahtunut täysin perustuslaillisin keinoin. Lavrov muistutti, että yleensä maat välttävät toistensa loukkaamista. Presidentti Shaakasvili toimii hänen mukaansa kuitenkin toisin yrittämällä voittaa pisteitä mustavalkoisella politiikalla.

Venäjä käärmeissään Georgian Nato-suunnitelmista

Monet EN-parlamentaarikot epäilivät Venäjän Georgiaa vastaan suuntaamien saartotoimien takana olevan Georgian halu päästä Naton jäseneksi ja Shaakasvilin lämpimät suhteet Yhdysvaltoihin.

Myös Venäjän EN-valtuuskunnan puheenjohtaja Konstantin Kosatshev vaati tänään Strasbourgissa Georgiaa joko muuttamaan politiikkansa tai vaihtamaan johtoaan.

Neljän venäläissotilaan pidättäminen Georgiassa laukaisi viime viikolla kriisin maiden välisissä suhteissa. Venäjä sulki tänään kaiken liikenteen Georgian vastaisella rajallaan.

EN:n taloutta uhkaa kriisi

Venäjä on päättämässä kuuden kuukauden mittaista puheenjohtajuuttaan Euroopan neuvostossa. Lavrov listasi yleiskokoukselle pitämässään puheessa maan tavoitteet ja saavutukset. Hän korosti Venäjän haluavan EN:lle lisää vaikutusvaltaa ja roolia ihmisoikeuksien vartijana Euroopassa.

Lavrovin mukaan yksi painopistealue on ihmisoikeuksien suojelun kansallisten mekanismien kehittäminen ja kansallisten vähemmistöjen oikeuksien varjeleminen.

Venäjän johdolla käydään vielä neuvottelut EN:n ensi vuoden budjetista, jonka laihuuden on kuvailtu näivettävän EN:n anoreksiaan. Jo kuluvana vuonna järjestö on joutunut sinnittelemään menojen nollakasvulla.

EN:n vuotuisen budjetin loppusumma on 200 miljoonaa euroa, mutta neljännes siitä menee ihmisoikeustuomioistuimelle.

Budjetista käydyssä keskustelussakin Venäjä nokitteli Georgiaa. Kosatshev huomautti, että Georgia rahoittaa Euroopan neuvostoa yhtä suurella summalla kuin maan ihmisoikeustuomari saa palkkaa vuodessa. Venäjän osuus on sata kertaa suurempi.

- Joku voisi luulla, että Georgia on köyhä maa, mutta se otti viime vuonna ensimmäisen sijan maailmassa lisäämällä puolustusbudjettiaan 150 prosentilla, Kosatshev sanoi.

Venäjän puheenjohtajuuskauden viimeisiä tapahtumia on lokakuun puolivälin jälkeen Moskovassa pidettävä seminaari, joka käsittelee poliittisten puolueiden roolia demokratian rakentamisessa. Yhtenä puhujana esiintyy Suomen EN-valtuuskunnan puheenjohtaja Mikko Elo. Marraskuussa EN:n vetovastuu siirtyy San Marinolle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat