Mainos

Venäjän työläiset marssivat inflaatiota vastaan

Hyväntuuliset iskulauseet maailmanrauhasta ja mahtavasta Venäjästä kaikuivat suurista kaiuttimista Moskovan pääkatu Tverskajalla, kun noin 20 000 työläistä marssi plakaatteineen Valko-Venäjän aukiolta kohti Kremliä.

Marssit, muoto ja musiikki muistuttivat elävästi neuvostoajoista, mutta sanoma on sävyltään toinen. Kenenkään arkkivihollinen ei ollut enää riistokapitalismi vaan korkeintaan inflaatio: "Stop hintojen nousulle!" Joukkoa johti veturi, joka julisti "Venäjä johtoon vuonna 2020!" Iskulause viittaa Vladimir Putinin taloussuunnitelmaan, joka ulottuu vuoteen 2020 asti.

Kyseessä oli pääpuolue Yhtenäisen Venäjän järjestämä vapputapahtuma, johon puolueen omien järjestöjen lisäksi oli kutsuttu tärkeimmät ammattiliitot. Kukin ammattiliitto marssi omissa teemaväreissään. Mukaan pääsivät muutkin - tiiviin miliisijonon ja metallinpaljastimien läpi.

Monet venäläiset pitivät kuitenkin koko marssimisperinnettä aikansa eläneenä.

- Tämä on nykyään kevätjuhla, lomailun ja kauniin sään päivä, hymähti 31-vuotias Grant.

Samaa sanoi keskustaan shoppailemaan tullut 16-vuotias Margarita.

- Kai tämä on työn juhlakin sellaisille vanhuksille, jotka ovat tottuneet viettämään sellaista, mutta kyllä nuoret juhlivat ihan vain valoa ja lämpöä. Illalla on puistokonsertti ja bileet Gorkin puistossa, siinä on minun vappusuunnitelmani!

Kommunistit vastustavat Putinia, Natoa ja homoja

Protestit kaikuivat kauempana ydinkeskustasta Lokakuun aukiolla, jossa nelisentuhatta kommunistia käynnisteli omaa kulkuettaan. Siinä missä Tverskajalla hulmusivat neonväriset peruukit, Lokakuun aukion yleisin hiustenväri oli teräksenharmaa.

Täällä myös iskulauseet olivat huomattavasti kärjekkäämpiä. Suurten plakaattien piirroskuvissa vilahteli muun muassa viikatemies, joka oli kätkeytynyt valtapuolueiden Yhtenäisen Venäjän ja Oikeudenmukaisen Venäjän julkisivujen taakse.

Ryöpytystä saivat samalla muutkin tahot.

Kommunistien nettisivuilta löytyi suositeltavien vappuhuutojen luettelo, joihin lukeutui muun muassa "Eilen natsit, tänään Nato!" sekä "Parempi kirkkaanpunainen kuin vaaleansininen!" Vaaleansininen tarkoittaa venäjän kielessä homoseksuaalia.

Lähes seitsemänkymppinen Juri osallistui vaimonsa kanssa kommunistien marssiin.

- Meille on tärkeää osallistua mielenosoituksiin ja kuunnella puheita. Kyllähän vappu on ensisijaisesti työväen solidaarisuuden päivä koko maailmassa, Juri vakuutti.

- No, saahan sitä osoittaa mieltään, mutta en vain tajua mitä hyötyä siitä on, ihmetteli sivummalta 42-vuotias Mihail.

- Minusta tuon koko homman aika on ohi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.