Mainos

Venäjän turva-aloite ei innostanut Etyjiä

Ulkoministeri Alexander Stubb joutui myöntämään Etyjin ulkoministerien työlounaan jälkeen, että ruokapöytäkeskustelu tarjoili enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

- Söimme paitsi hyvin myös pitkään. Ja samalla tuli osoitettua, että kaikki suomalaista ruokakulttuuria arvostelleet ovat väärässä, Stubb leukaili.

Ulkoministeri kehui vuolaasti myös keskustelun tasoa. Mielipiteiden vaihto oli Stubbin mukaan ystävällistä ja avointa ja käyty ajatustenvaihto "paras keskustelu kansainvälisestä turvallisuudesta, jossa olen ollut mukana hyvin pitkään aikaan".

Stubbin mukaan kaikki ulkoministerit olivat tyytyväisiä siihen, että turvakeskustelu käytiin juuri Etyj-pöydässä.

Yhteiseen poliittiseen julistukseen Stubb jaksoi yhä uskoa. Hänen mukaansa keskusteluja käydään kiivaasti perjantaihin asti.

Stubb itse näytti esimerkkiä ahkeroimalla illan mittaan kahdenvälisissä tapaamisissa ainakin Serbian, Venäjän, Yhdysvaltain ja Georgian kanssa.

Toim. Eeva Hurmalainen

- Kysyn suoraan: jos nyt ei ole oikea aika poliittiselle julistukselle niin koska sitten? Jos todennäköisyys oli keskiviikkona 50-60, sen voisi sanoa nyt olevan 60-50, ministeri muotoili.

"Suunnattu Natoa vastaan"

Venäjän turvaehdotuksen yksityiskohdista Stubb ei suostunut juuri puhumaan. Hänen mukaansa Sergei LavrovSergeu Lavrov oli kuitenkin selvittänyt laajasti presidentti Dmitri Medvedevin suunnitelmaa.

Venäjä on aiemmin esittänyt kokonaan uuden kansainvälisen turvarakennelman luomista. Stubb vihjasi, ettei tällaista ole ainakaan kovin pian näköpiirissä. Hän muistutti vuoden 1975 Etykin syntyneen vasta vuosikausia alkuperäisen idean jälkeen.

Kovin laajaa kannatusta Venäjän suunnitelma ei ainakaan etukäteen tuntunut saavan muussakaan kokousväessä. Britannian ulkoministeri David Miliband sanoi suoraan, että Britannia tuntee nykyisten turvajärjestelyjen vallitessa olonsa turvallisemmaksi kuin koskaan.

-Uusia järjestelyjä ehdottavien vastuuna on todistaa, mitä hyötyä niistä olisi, Miliband sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeriön korkea virkamies Matthew Bryza meni vielä pidemmälle.

- On melko selvää, mistä tässä on kyse. Sotilasliitto Natolle yritetään etsiä vaihtoehtoa, koska se on toiminut niin hyvin. Nato saa Venäjän tuntemaan olonsa epämukavaksi, Bryza sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner puolestaan hämmensi omalta osaltaan toteamalla, etteivät Venäjän tuhannet sotilaat Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa suoranaisesti lisää alueen vakautta.

Stubb patisti jouluostoksille

Vielä huomenna Helsingissä jatkuva Etyj-ulkoministerikokous on suurin Suomessa koskaan järjestetty diplomaattinen tapahtuma. Kokous ruuhkautti Helsingin liikenteen, mutta ei niin pahasti kuin alun perin pelättiin. Poliisin mukaan meno oli ruuhka-aikojen ulkopuolella kohtuullisen sujuvaa.

Suomalaiseen jääkiekkoon kokousvieraat eivät tällä kertaa päässeet tutustumaan, vaikka Stubb sellaista oli lupaillutkin.

- Mutta hei, hyvä uutinen on, että teille jäi nyt ylimääräistä aikaa jouluostoksia varten, Etyjin puheenjohtaja huikkasi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.