Mainos

Venäjän tulli tarkasti suomalaisten TIR-kuljetuksia

Runsaat kymmenen suomalaista rekka-autoa, joukossa TIR-tunnuksin varustettuja, kerättiin viime yönä ja aamupäivällä Vaalimaan vastaisen Venäjän tullin pysäköintialueelle. Viranomaiset saattoivat autot iltapäivällä Ylä-Urpalan tulliasemalta Viipuriin, jossa niiden lastit tarkastettiin.

Kansainvälisen sopimuksen mukaan, jonka allekirjoittajana on myös Venäjä, TIR-kuljetuksia ei tarkasteta rajalla, vaan vasta perillä maan sisällä. Venäjän tulli poimi suomalaiset kuorma-autot satunnaisesti jonosta, kertoi elektroniikkaa Moskovaan viemässä ollut nurmijärveläiskuljettaja Jorma Tikka. Jonosta otettiin syrjään tarkempaa tarkastusta varten Viipuriin vietäväksi kolme TIR-tunnuksin varustettua elektroniikkalastissa ollutta rekkaa ja mm. yhdeksän alkoholia Venäjälle viemässä ollutta rekka-autoa. Yksi autoista oli venäläinen.

Päivän mittaan autoja siirreltiin Viipurissa useaan otteeseen paikasta toiseen. Iltapäivällä osa autoista seisoi Sovavton aidatulla alueella Viipurissa. Kuljettajille ei Tikan mukaan kerrottu sen tarkemmin, miksi heidät oli Viipuriin tuotu tai milloin he pääsisivät jatkamaan matkaa.

"AKT:n boikotti ei aiheuta tarkistuksia"

Suomen tullin edustajana kävi tullitarkastaja Markku Huumonen päivällä toteamassa tilanteen Ylä-Urpalassa. Hänen mukaansa venäläiset virkaveljet korostivat, ettei kyseessä ole vastatoimi AKT:n venäläisiin rekka-autoihin kohdistaman lastinpurkuboikotin vuoksi. Itäisen tullipiirin päällikön Kai Blomsterin mukaan tilannetta rajalla seurataan tarkasti. Ensi viikolla kokoontuu virallinen tullihallintojen välinen työryhmä Novgorodissa, jossa asia otetaan joka tapauksessa esille.

Suomen Kuorma-autoliiton viestintäpäällikkö Juha Norppa-Rahkola ei niele purematta Venäjän tullin selityksiä. Hänen mielestään kysymyksessä on ilmiselvä vastaveto AKT:n boikottiin. Norppa-Rahkola tähdentää, että sopimuksen mukaan TIR-rekka voidaan vain poikkeustapauksessa tarkastaa. Hänellä on sellainen käsitys, ettei niin vakavista rikkomuksista ole nyt kysymys.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.