Mainos

Venäjän tulli rahastaa jälleen

Vaalimaan vastaisella raja-asemalla Torfjanovkassa on Venäjän tulli alkanut yllättäen periä 25 ruplan eli noin 25 markkaa tulliselvitysmaksua autositoumuskaavakkeen täytöstä. Kaavake on oltava jokaisella Suomesta Venäjälle henkilöautolla menevällä ulkomaalaisella.

Aiemmin maksua ei ole peritty Torfjanovkassa. Venäjän tullille on kelvannut jo useita vuosia monistettu autositoumuskaavake, joita on ollut Suomen tullissa jaossa useilla eri kielillä. Kaavakkeen saattoi jokainen täyttää itse. Itärajan omalla autollaan Vaalimaalta perjantaina ylittäneille maksu tuli yllätyksenä ja aiheutti sekaannusta. Torfjanovkaan syntyi ajoittain pitkiäkin jonoja.

Nuijamaalla uudet kaavakkeet otettiin käyttöön jo 19. tammikuuta. Vanhat autositoumuskaavakkeet eivät enää venäläisille rajaviranomaisille kelpaa millään raja-asemalla. Toistaiseksi ei uusia autositoumuskaavakkeita ole olemassa muulla kielellä kuin venäjäksi. Uudella kaavakkeella Venäjän tulli pyrkii varmistamaan sen, ettei sinne tullaamatta vietyä autoa myydä Venäjällä.

Tullineuvos Kai Blomsterin mukaan Suomen tulli on neuvotellut autositoumuskaavakkeiden täytöstä Venäjän tullin kanssa ja myös maksuttomasta vaihtoehdosta on tällöin sovittu. Jos paperin täyttää tulli, ei se Blomsterin mukaan saa maksaa mitään. Nuijamaan vastaisella asemalla Venäjän tulli ei peri maksua autositoumuskaavakkeen täytöstä.

Toinen vaihtoehto on se, että rajan ylittäjä antaa kaavakkeen täytettäväksi Suomen puolella toimivalle Niko Trade Oy:lle, jolloin paperin täyttö katsotaan huolinnaksi ja yhtiö voi pyytää korvausta. Blomsterin mukaan Suomen tullin tavoitteena on vanha käytäntö. Eli kaavakkeita olisi saatavilla myös Suomen tullista, ja jokainen voisi sen täyttää itse. Suomen ja Luoteis-Venäjän tullijohto tapaavat parin viikon sisällä Pietarissa, jolloin myös tästä asiasta taas neuvotellaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.