Mainos

Venäjän trolliarmeija Italian vaaleja sotkemassa - twiittien mukaan pakolaiset miehittävät koko maan

Italiassa pidetään parlamenttivaalit sunnuntaina. Yhdeksi pääteemaksi on noussut maassa asuvien pakolaisten asema ja tulevaisuus.

Espanjalaisen El Pais -lehden mukaan Venäjän trolliarmeija on ollut mukana nostamassa pakolaisteemaa sosiaalisessa mediassa.

Lehden mukaan tarkoitus on ollut luoda valeuutiskampanja pakolaisuudesta, jotta radikaalit pakolaisvastaiset puolueet menestyisivät vaaleissa.

El Paisin saaman selvityksen mukaan monien hämmennystä aiheuttavien twiittien takana on venäläinen valtiollinen mediaorganisaatio Sputnik. Se toimii Italiassa italiaksi.

Valemedia pitää pakolaisia syyllisenä kaikkeen

Twiittien mukaan pakolaiset ovat hyökänneet Italiaan ja juuri heitä tulee syyttää Italian korkeasta työttömyydestä ja inflaatiosta. Twiittien välittämän sanoman mukaan tilanteen tekee vieläkin pahemmaksi EU-myönteiset poliitikot, jotka ovat suhtautuneet passiivisesti ongelmaan. Ajatus twiiteissä on, että lopullinen syyllinen pakolaistilanteeseen löytyy EU-taloista Brysselistä.

Sputnikin valeuutisiin kuuluu muun muassa väite, jonka mukaan vuonna 2065 pakolaisten osuus Italian väestöstä on suurempi kuin alkuperäisasukkaiden.

Selvityksessä vertailtiin pakolaisiin myönteisesti ja kielteisesti suhtautuvien twitter-tilien näkyvyyttä Italiassa. Myönteisesti suhtautuvia tilejä on 42 000 ja niiden kautta on julkaistu 220 000 twiittiä. Vastaavasti kielteisiä tilejä on huomattavasti vähemmän eli 25 000 mutta niiden kautta on julkaistu 560 000 twiittiä eli kaksi kolmasosaa pakolaisuutta käsittelevistä twiiteistä.

Sputnik Italian ja Russia Todayn julkaisuista yli 90 prosenttia tulee pakolaisiin negatiivisesti suhtautuvien twitter-tilien välityksellä laajempaan jakeluun.

Valemedia on "onnistunut" syytöksissään

El Pais sai kansainvälisen yleistä mielipidettä mediassa ja somessa tutkivan Alto Data Analytics -yhtiön selvityksen, jonka mukaan Sputnik Italia on onnistunut radikalisoimaan julkisen keskustelun pakolaisista.

Sputnik Italia on selvityksen mukaan toiseksi merkittävin ulkomaiden media Italiassa. Ykkösenä on yhdysvaltalaisen The Huffington Postin italiankielinen versio.

El Paisin mukaan Venäjän valeuutisvälineet hyödyntävät ja tutuksi käyneitä tapoja: kyseenalaisia lähteitä, ennakkoasenteen ottaneita asiantuntijoita ja sensaatiomaisia otsikoita, joita jaetaan somessa runsaasti. Tarkoitus on saada jutut viraaleiksi eli leviämään erittäin laajalle.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.