Mainos

Venäjän transito romahti

Laivoilla tulevien transitokonttien tuonti Kymenlaakson satamiin Kotkaan ja Haminaan on pudonnut kolmanneksen. Samalla rekka-autoilla satamista Venäjälle menevä liikenne on romahtanut.

Venäjälle on mennyt päivässä Kotkasta noin 200 rekka-autoa. Nyt samaan määrään tuskin päästään viikossa, kuvaa tilannetta toimitusjohtaja Juha Silvanto Steveco Oy:stä. Liikenne romahti kahden viime viikon aikana, sanoo Silvanto. Konttien määrä kuitenkin lisääntyy Kymenlaakson satamissa sitä vauhtia, että kuukauden kuluttua ne ovat täynnä.

Varsinkin elektroniikkatavaran vienti Venäjälle on tyssännyt. Elektroniikka on Kymenlaakson satamille merkittävässä asemassa, mutta markkinahäiriö on hiljentänyt sen kuljetukset. On arvioitu, että yrityksillä ei ole sisäänostoon varoja. Samalla odotetaan mihin ruplan arvo vakiintuu.

Steveco Oy hoitaa nesteet poislukien maamme transitosta päälle 80 prosenttia. Konttiliikenne Venäjälle on alkuvuodesta laskenut sekä Kotkassa että Haminan satamissa reilun kolmanneksen verran. Vähentymiseen ovat vaikuttaneet sekä Venäjän että Kaukoidän kriisit. Yrityksillä ei ole varoja tullata lähetyksiä kun ostajilla ei ole varaa maksaa niitä. Tavaravirran hiipuminen näkyy myös Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemien rekkaliikenteessä, joka on pudonnut puoleen aiemmasta.

Vienti purjehtii myötätuulessa

Steveco Oy on Suomen suurin ahtausliike. Stevecon välitilinpäätös osoittaa voittoa 31,7 miljoonaa markkaa. Tulos on selvästi viime vuotta heikompi. Liikevaihto taas on yli kymmeneksen viime vuotta suurempi, mutta kulujen kasvu on heikentänyt käyttökatetta noin 7,5 miljoonaa markkaa.

Kokonaisuutena tavaroiden ja palvelujen viennin kasvu on jatkunut maassamme kuuden viime vuoden ajan keskimäärin 11 prosentin vauhdilla. Tänäkin vuonna kasvun arvioidaan yltävän lähes samalle tasolle vaikka vauhti loppuvuodesta hiljeneekin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.