Mainos

Venäjän torjunta-ainevarastot uhkaavat arktisia alueita

Venäjän arktisilla alueilla on kymmeniä tuhansia tonneja puutteellisesti varastoituja vanhentuneita torjunta-aineita. Monet niistä ovat vaarallisia ympäristömyrkkyjä, jotka ovat niin alueen ympäristölle kuin ihmisten terveydellekin haitallisia.

Aineiden haittavaikutukset saattavat ulottua myös Suomeen. Suomen ympäristökeskus on mukana hankkeessa, jossa selvitetään vanhentuneiden torjunta-aineiden määrää ja laatua Venäjän pohjoisilla alueilla.

Puutteellisesti varastoituja vanhentuneita maatalouden torjunta-aineita löytyy ensiarvioiden mukaan Venäjältä ainakin 24 000 tonnia. - Esimerkiksi DDT:tä ja lindaania on suuria määriä, mutta mittava osa ongelmasta on se, että puolet aineesta on sellaisia, joiden koostumuksesta ei ole tietoa, ylitarkastaja Timo Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Suomi on mukana arktisen neuvoston yhteishankkeessa, jossa selvitetään vanhentuneiden torjunta-aineiden määrää ja laatua Venäjän Pohjoisilla alueilla. Tavoitteena on aineiden turvallinen varastointi ja hävittäminen.

Ensimmäiset tutustumismatkat paikan päälle ovat osoittaneet, etteivät varastot ole kehuttavassa kunnossa. - Valtaosa varastoista on ilmeisesti puisia ja vuotavia ja torjunta-aineet puutteellisesti pakattuja, jolloin päästöt ympäristöön ovat mahdollisia, Seppälä kertoo.

Monet torjunta-aineet ovat vaarallisia ympäristömyrkkyjä. Niistä aiheutuu vakavia haittoja niin luonnolle kuin ihmisten terveydellekin. - Sehän näistä tiedetään varmasti, etteivät tee hyvää kenellekään., Ja se lisäksi tiedetään, että aiheuttavat lisääntymisongelmia esimerkiksi jääkarhuille ja arktisen alueen eliöille, Seppälä kertoo.

Ilmavirtausten mukana myrkkyjä saattaa kulkeutua myös Suomeen. Myrkyt voivat kulkeutua meille myös vesiteitse. Venäjän pohjoisilta alueilta on nimittäin kuljetettu vanhoja torjunta-aineita Pietarin lähelle Krasnyj Borin ongelmajätelaitokselle. Laitos ei kuitenkaan täytä nykyajan vaatimuksia ja on mahdollista, että valumavesien kautta myrkyt päätyvät Itämereen ja Suomenlahteen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 31.07.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.