Mainos

Venäjän tiukka nettipiratismilaki voimaan

Lain tiukennuksen takana on erityisesti Venäjän halu päästä jäseneksi Maailman kauppajärjestöön WTO:hon.

Venäjällä on astunut voimaan uusi tiukka laki, jolla pyritään suitsimaan laitonta musiikin levitystä internetissä. Nettipiratismin harjoittajat voivat lain mukaan saada jopa viiden vuoden vankeustuomiot.

Duuma hyväksyi lain jo kesällä 2004, mutta se antoi tekijänoikeussuojattua musiikkia ja muuta materiaalia levittävien internetsivustojen ylläpitäjille kaksi vuotta armonaikaa rekisteröityä ja hankkia lisenssit toiminnalleen. Talouslehti Kommersantin mukaan sivustot ovat noudattaneet rekisteröintikehotusta.

Tekijänoikeuslait Venäjällä ovat olleet varsin löysiä, mikä on johtanut piratismin räjähdysmäiseen kasvuun. Kommersant arvioi, että noin 97 prosenttia Venäjällä internetissä levitetyistä musiikkitiedostoista on laittomia.

Jonkinlaista mittapuuta tarjoaa arvio, jonka mukaan musiikin laillisen nettikaupan arvo Venäjällä on vain vajaa miljoona euroa vuodessa, kun kaiken verkossa levitetyn musiikin arvo liikkuu noin 25 miljoonassa.

Lain tiukennuksen takana on ennen kaikkea Venäjän tarve päästä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi. Maan jäsenyyttä vastustava Yhdysvallat on maininnut nimenomaan tekijänoikeuksien heikon tilan yhdeksi päähuolenaiheistaan.

Venäläisviranomaiset uskovat, että WTO-neuvottelut saadaan päätökseen lokakuuhun mennessä. Venäjä on ainoa suuri kansantalous, joka ei vielä kuulu järjestöön.

Lain voimaantulo on venäläislehtien mukaan merkittävä voitto myös talousministeri German Grefille, joka on ajanut uudistuksia innokkaasti jo vuosien ajan.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.