Venäjän talouteen ei odoteta jyrkkiä muutoksia

Suomalaiset asiantuntijat eivät usko, että hallituksen vaihdos heti vauhdittaisi Venäjän talouden uudistuksia. Pikemminkin se kielii lähestyvistä vaaleista.

Suomen Pankin Venäjä-asiantuntijan Pekka Sutelan mielestä hallituksen hajottamisen yllättävää ajankohtaa selittää yksinkertaisesti se, että Jeltsinillä on yleensä sairaslomalta palattuaan ollut tapana osoittaa vahvuuttaan.
-Tietysti jos tulee tarmokkaampi ja tehokkaampi hallitus, niin kuin Jeltsin sanoo, voidaan odottaa rakennemuutoksia koskevia uusia päätöksiä. Nekin jumiutuvat kuitenkin sitten duumaan aikanaan, joten se tie on hidas. Budjettipolitiikassa taas ei liikkumavaraa kovin paljon ole ja rahapolitiikka on Venäjän keskuspankin hallussa, Sutela arvioi.

-Kun Jeltsin sanoo, että tähänastinen politiikka on ollut oikeansuuntaista mutta riittämätöntä, se on vähän samaa kuin vakiintuneimmissa demokratioissa on tapana ennen vaaleja todeta, eli että jotain tarttis tehdä. Sutela odottaa varsinaisen hallituksen nimilistan selviävän pikaisesti, sillä Ranskan presidentti Jacques Chirac ja Saksan liittokansleri Helmut Kohl ovat loppuviikosta tulossa pitämään huippukokousta Jeltsinin kanssa. Sen jälkeen voi jo päätellä enemmän siitä, mihin suuntaan Venäjä on kääntymässä, sillä tärkeä indikaattori on se, kenestä tulee varsinainen pääministeri. Kirijenkon mahdollisuuksiin Sutela ei usko.
-Hän on vasta 35-vuotias mies, joka on ollut neljä kuukautta hallituksessa ja sitä ennen muutaman kuukauden hallituksessa. Venäjän pääministerin tehtävä on erittäin vaativa ja edellyttää huomattavia hallinnollisia kykyjä ja kokemusta. Kirijenkoa ei tietenkään tunneta, mutta olisin kyllä yllättynyt, jos hän jäisi virkaan.

Energiayhtiöiden monopolit katkolla ?

Erikoistutkija Ilmari Susiluoto ulkoministeriöstä arvelee, että Tshernomyrdinin aseman heikentyminen voi merkitä linjan tiukkenemista suhteessa Venäjän suuriin energiajättien kuten Gazpromin ja Transneftin monopoliasemaan. Tshernomyrdin on Gazpromin entinen pääjohtaja ja omistaa yhä huomattavan suuren osan sen osakkeista.
-Jeltsin on vähän puun ja kuoren välissä. Toisaalta on tietyt vaatimukset esim. kansainvälisten velkojen hoitamiseksi, toisaalta uudistusten eteneminen on karahtanut juuri monopoleihin. Kysymys on Venäjän suurimmista tuloista ja siitä kenelle ne nyt menevät, kun ne tähän mennessä ovat menneet Gazpromille ja Tshernomyrdinin lähipiirille, Susiluoto arvelee.

Toisaalta hallituksen vaihdoksella voi Venäjän lehdistön viimeaikaisesta kirjoittelusta päätelleen olla yhteyksiä myös paikalliseen presidenttipeliin, jossa Tshernomyrdinin lisäksi myös Aleksander Lebed ja Moskovan pormestari Juri Luzhkov ovat pohjustaneet asemiaan. Sutelan mielestä on vielä liian varhaista tehdä johtopäätöksiä siitä, mitä vaikutuksia Tshernomyrdinin aseman heikkenemisellä on isojen energiayritysten kannalta. Hän huomauttaa, että energiajätit lobbaavat parhaillaan kiivaasti energiaverotuksensa lieventämisen puolesta ja myös Kirijenko on ollut niiden kanssa samoilla linjoilla.
-Jos uudeksi pääministeriksi tulee joku energiaa käyttävän alueen kuvernööri niin silloin tietysti muutos Tshernomyrdiniin on huomattava, Sutela sanoi.

Myös Susiluoto arvelee, että duuman hyväksyttäväksi tarjottava varsinainen pääministeriehdokas voi olla joku muu kuin Kirijenko. Kyseeseen voi tulla vaikkapa Ivan Rybkin, joka äskettäin nostettiin IVY-asioista vastaavaksi varapääministeriksi, federaationeuvoston puheenjohtaja Strojev tai joku tuntemattomampi nimi.

Lue myös:

    Uusimmat