Mainos

Venäjän talouskriisi puhututtaa talousmahtien päämiehiä

Mikäli Kosovo-kriisin käsittelyltä liikenee aikaa, Venäjän pulmat puhuttavat Kölniin viikonlopulla kokoontuvia maailman talousmahtien päämiehiä. Venäjän presidentti Boris Jeltsin pistäytyy Kölnissä vain päiväseltään, jos sitäkään.

Venäjää kokouksessa edustaa tuore pääministeri Sergei Stepashin, joka on jo ennakoinut Venäjän taloudellisen ja sosiaalisen tilanteen nousevan huippukokouksen toiseksi pääteemaksi Kosovon ohella.
Jeltsinin on määrä osallistua kaksipäiväisen huippukokouksen toiseen päivään sunnuntaina, jolloin hän erikseen neuvottelee Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin kanssa. Jeltsinin osallistumista kuitenkin epäillään hänen sairastelunsa takia.

Kokousta isännöivä Saksan liittokansleri Gerhard Schröder odottaa huippukokouksen antavan jonkinlaisen lausuman, merkin siitä, että johtavat teollisuusmaat ovat valmiita tukemaan Venäjää pyrkimyksessään vakauttaa taloutensa.
Uutistoimisto AFP:n mukaan Schröder kuitenkin korosti, ettei Saksa anna Venäjälle lisäapua, ellei maa itse auta itseään.

Venäjän rahatilanne on avuton. Maa ei pysty maksamaan tänä vuonna erääntyvää 17,5 miljardin dollarin suuruista ulkomaanvelkaansa ilman Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apua.
Velkataakan suuruutta kuvaa se, että lainanlyhennysten summa on lähes yhtä suuri kuin Venäjän koko vuoden budjettitulot, noin 20 miljardia markkaa.

Saadakseen IMF:ltä lisälainaa, Venäjän on suostuttava valuuttarahaston ehtoihin, jotka koskevat mm. valtion tulojen lisäämistä verotusta tehostamalla. Lisäksi Venäjää vaaditaan uudistamaan talouttaan kohti markkinataloutta, esimerkiksi purkamaan valuutansäännöstelyään ja antamaan maan keskuspankille oikeus laskea liikkeelle velkakirjoja.
G8-ryhmään kuuluvat USA, Japani, Kanada, Saksa, Ranska, Italia, Britannia ja Venäjä.

Chirac tarjoaa myös Coca-Colaa G8-listalle

Aiheita huippujohtajatapaamisesta ei puuttunut tähänkään asti, mutta lisää tulee koko ajan. Uutistoimisto DPA:n mukaan Ranskan presidentti Jacques Chirac haluaa johtajien keskustelevan myös Coca-Cola-kriisistä.

Cocis-kriisi tuli ilmi viime viikonloppuna Belgiassa, kun sata koululaista alkoi oireilla juotuaan Coca-Colaa. Nyttemmin myös Ranskassa 80 ihmistä on saanut oireita Coca-Colan pullotteista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.