Venäjän talous takkuaa ilman pakotteitakin - myös luottokupla uhkaa

Suomalaisyritykset eivät voi tulevina vuosina nojata kovin vankasti Venäjän talouden kasvuun, vaikka Ukrainan kriisistä päästäisiinkin ilman pahimpien kauhukuvien toteutumista. 

Kriisin vaikutuksia joudutaan edelleen paljolti arvailemaan, sillä todella paljon riippuu tulevista tapahtumista, mahdollisista talouspakotteista ja markkinoiden reaktioista.

Venäjän talouskasvu on kuitenkin osoittanut hiipumisen merkkejä jo pari vuotta ennen Krimin valtausta. Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos ennustaa, että öljyn hinnasta riippumaton niin sanottu trendikasvu jää hyvässäkin tapauksessa parin prosentin tasolle aiemmasta neljän prosentin vauhdista. 

-Helpon kasvun aika on ohi, ekonomisti Vesa Korhonen totesi Suomen Pankin tilaisuudessa tiistaina. 

Reippaampi kasvu edellyttäisi Korhosen mukaan isoja uudistuksia, ja Putinin talouspolitiikan suunta on täysi arvoitus. Hallinto soutaa markkina- ja valtiovetoisten näkemysten välillä. 

Krimin kriisi on myös tehnyt ruplan kurssista aiempaakin vaikeammin ennustettavan. 

Luottokupla uhkaa yksityistä kulutusta 

Venäjän talouskasvu on viime vuosina nojannut vahvasti vetäneeseen yksityiseen kulutukseen. Nyt sen yllä leijuu tummia pilviä. Kuluttajien ostohalut ovat perustuneet Putinin esittämille lupauksille muhkeista eläkkeistä sekä julkisen sektorin nousevalle palkkakehitykselle, eikä niitä voi pidemmän päälle pitää yllä. 

Iso riski piilee myös kulutusluotoissa, joita venäläiset ovat ottaneet viime vuosina ahkerasti. Neuvonantaja Laura Solangon mukaan merkit Venäjällä viittaavat siihen, että monet kulutusluottoja ottavat maksavat niillä vanhaa velkaa pois.  

-Pelko on, että kulutusluottojen kasvu on toistaiseksi tullut tiensä päähän.  

Kun luottokarusellin veto jää pois, on yksityinen kulutus hiipumisen tiellä. 

-Jos yksityinen kulutus on tähän asti kasvanut hämmästyttävän voimakkaasti, niin kyllä sen selitys on nimenomaan luototuksen kasvu, Solanko sanoi. 


Lue myös:

    Uusimmat