Mainos

Venäjän talouden nousu viipynee vielä

Venäjän talouden kääntymistä nousuun saadaan odottaa vielä 6-7 vuotta, maan teollisuusjohtajien ja yrittäjien liiton puheenjohtaja Arkadi Volski uskoo.

-Arvio ei ole pessimistinen, vaan realistinen, Volski sanoi. Hän osallistui tänään Helsingissä järjestettyyn Tripartite-kongressiin, jossa Venäjän, Yhdysvaltain ja Suomen yrityselämän edustajat vaihtoivat näkemyksiä Venäjän tilanteesta ja tulevasta kehityksestä.

Volskin mielestä ainoa ratkaisu Venäjän ongelmiin on oman teollisuustuotannon voimakas lisääminen. Hän muistutti, että taloudellisten uudistusten alettua teollisuustuotanto kokonaisuudessaan on pudonnut puoleen, kulutustavaroiden tuotanto 60 prosenttia ja tekstiiliteollisuuden tuotanto jopa 80 prosenttia. Nyt tuotannon väheneminen on saatu pysähtymään, mutta kaikista hyvistä pyrkimyksistä huolimatta se ei ole vielä lähtenyt nousuun. Volskin mielestä on ymmärrettävää, että talousjärjestelmän uudistaminen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vie väistämättä aikaa.

-Aiemmin koko Neuvostoliiton talous toimi kuin yksi suuri kone. Ukrainan, Valko-Venäjän, Keski-Aasian ja muiden nykyisten IVY-maiden taloudet olivat vahvasti integroituneet kokonaisuuteen. Nyt jokaisen uuden valtion on rakennettava oma lainsäädäntö, verotus, tullijärjestelmät ja niin edelleen, ja sen jälkeen on vielä luotava uudelleen maiden keskinäiset kauppasuhteet. Tehtävä on äärimmäisen vaikea, Volski sanoi.

Volskin mielestä maiden olisi ymmärrettävä, että vaikka poliittinen itsenäisyys on hyvä asia, talouden alueelle täydellistä riippumattomuutta ei voi soveltaa. Venäjän finanssikriisiin ei Volskin mielestä ole olemassa mitään nopeita ratkaisuja.
-Asteittain realismi valtaa alaa, ihmiset tajuavat todellisen tilanteen ja sen, mitä on tehtävä. Länsimaisesta avusta on oltava kiitollinen, mutta sille ei saa antaa liian suurta painoa. Se ei yksin riitä kääntämään 150 miljoonan ihmisen kansakuntaa nousuun, hän sanoi.

Tilanne ehkä luultua huonompi

Nyt neljättä kertaa pidetyssä Tripartite-kongressissa oli koolla noin 150 yritystoiminnan eri alojen edustajaa. Suomalaisosapuolta edustaneen Thomesto Tradingin toimitusjohtajan L.J.Jouhkin mielestä venäläisten kannanotoista oli aistittavissa, että tilanne Venäjällä on ehkä vielä huonompi kuin on kuviteltu.
-Kyllä siellä pitkä matka on vielä ihan järjestäytyneisiin oloihin, mutta isossa maassa asiat kestävät aina kauan. Venäläiset ovat aina toiveikkaita, mutta myös varoittavia ääniä kuului nyt aika paljon, selvästi enemmän kuin vuosi sitten. Omaa investointitoimintaa ei ole onnistuttu saamaan liikkeelle toivotulla tavalla ja se on vetänyt mielialoja alaspäin, Jouhki sanoi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.