Mainos

Venäjän suunnittelema Suomenlahden öljyputki viivästyy

Venäjän Suomenlahden öljyputkihanke lykkääntyy ainakin ensi vuoteen, arvioi johtaja Ulf Schmidt Fortumista tänään. Venäjä on kaavaillut uutta öljyputkea Pietarin lähistöllä sijaitsevalta Kirishin öljyjalostamolta Suomenlahden rannalle Primorskiin eli Koivistoon, minne on aiottu rakentaa uusi Venäjän öljynvientisatama. Suomalainen energiakonserni Fortum - ja sen edeltäjä Neste - ovat puolestaan esittäneet Kirishistä lähtevän putken jatkamista Porvooseen, jossa on valmiina ympärivuotisesti toimiva öljysatama.

-Öljyputkihanke oli tarkoitus aloittaa syys-lokakuussa, mutta siinä on vielä selvitystyötä kesken, joten työmaa ei ilmeisesti ala tämän vuoden puoliskolla, Moskovasta juuri palannut Schmidt kertoi. Pietarissa ilmestyvä St. Petersburgh Times kertoi tänään, että Venäjän energiakomissio on lykännyt ns. Baltian putkihankkeen tuonnemmaksi. Osasyyksi lehti arvioi sen, että Venäjällä öljyputkien rakentamisesta ja ylläpidosta vastaava valtiollinen Transneft-yhtiö on ajautunut johtajakriisiin. Yhtiön toimitusjohtaja korvattiin syyskuussa uudella, ja yhtiössä on tehty muitakin henkilöjärjestelyjä. Toisaalta Venäjä haluaa nyt turvata etelään suuntautuvat öljykuljetuksensa rakentamalla Dagestaniin Tshetshenian-putken korvaavan linjan, lehti kertoo.

Schmidtin mukaan tämän päivän tilanteessa Dagestanin putki on ensimmäisenä listalla, muttei se tarkoita sitä, että kaikki muut saavat odottaa.
-Yleinen käsitys meillä on se, että Primorskin (Koiviston) satamaa lähdetään varmasti rakentamaan, mutta kysymys on siitä, että lähdetäänkö rakentamaan täydellistä ympäri vuoden toimivaa satamaa, hän kertoi.

Schmidt muistutti myös, että putken ohjaaminen Koivistoon tietää merkittävää sijoitusta putken lisäksi satamaan ja suuriin jäävahvisteisiin tankkereihin.
-Alkuvaiheessa putken jatkaminen Porvooseen olisi varteen otettava vaihtoehto aikataulullisesti ja kustannuksiltaan. Jos talviset öljykuljetukset ohjattaisiin Porvooseen, voitaisiin Koivistoon Schmidtin mukaan perustaa pienemmin varoin kesäsatama.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.