Mainos

Venäjän savupilvet huonontavat ilmanlaatua

Venäjän maastopalojen savut näkyvät ja tuntuvat tänään Etelä- ja Itä-Suomessa, huomenna Pohjois-Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitos. Etelä-Suomessa ilmanlaatu on jo huono, kertoo laitos.

Maan keskiosissa ilmanlaatu on välttävä. Ilmanlaatua heikentävät pienhiukkas- ja otsoniarvojen nouseminen.Tilanne pahentunee iltapäivällä, kun otsoniarvot nousevat edelleen. Ilmanlaatu saattaa heikentyä lähituntien aikana myös Oulun korkeudella.

Kun otsoniarvot ylittävät tietyn rajan, Ilmatieteen laitos kertoo asiasta säätiedotusten lopussa. Otsoni on korkeina pitoisuuksina haitallista terveydelle ja rasittaa myös kasvillisuutta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan savun aiheuttama huono ilmanlaatu kiusaa kutakin paikkakuntaa yleensä vain noin vuorokauden verran.

Tämänhetkisen ennusteen mukan savut hälvenevät koko Suomesta viikonloppuna.

Riskiryhmien varottava

Esimerkiksi Helsingissä savun näkee ja haistaa tänään hyvin. Asiantuntijan mukaan savuista ei kuitenkaan normaaliterveelle ihmiselle ole suurta terveyshaittaa.

- Terve ihminen ei tule tällaisista savuista mitään vakavia oireita saamaan. Vähän voi hengityksessä tuntua, mutta mitenkään erityisesti ei tarvitse suojautua, sanoo aerosolifysiikan professori Kaarle Hämeri Helsingin yliopistosta.

Riskiryhmien eli esimerkiksi hengitystiesairauksia tai sydän- verisuonitauteja potevien pitäisi pysytellä sisällä ilmastoiduissa tiloissa, ikkunat kiinni.

- Käytännössä paras olisi koneellinen suodatettu ilmanvaihto, sanoo Hämeri.

Pahimmillaan oireena voi tulla hengenahdistusta ja hengitysteiden ärsytystä.

Hämeri pitää kuitenkin kaupunkien normaaleja liikennesaasteita vaarallisempana kuin Venäjän jokakesäisiä metsäpalosavuja.

- Kaupunki-ilma ei rasita akuutisti yhtä paljon kuin savuepisodi, mutta pidän kaupunkisaastetta kuitenkin vaarallisempana, koska siltä ei välty ikinä.

Savussa ei kannata lenkkeillä

Professori Kaarle Hämeri analysoi savua Helsingin keskustassa tänä aamuna.

- Ruskeahkon savun näkee selvästi, eli aika voimakas tapaus tämä on tällä kertaa.

- En ole itse maailman tarkkanenäisin, eli en haista mitään erityistä hajua, mutta vaimon mukaan savun haistaa selvästi.

Professori suosittelee jättämään urheilun ulkona väliin.

- Lenkkeilyä kannattaa savupilven aikana välttää, koska haitallisia aineita päätyy keuhkoihin tavallista enemmän urheilusuorituksen aikana, neuvoo Hämeri.

- Olen itse kova lenkkeilijä, eli en tiedä pystynkö itse omia neuvojani noudattamaan.

- Ehkä tänään kuitenkin jätän väliin, Hämeri toteaa savupilvessä hieman pitempään seisottuaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.