Mainos

Venäjän säästölait edelleen vahvistamatta, Jeltsin kärsimätön

Venäjän parlamentti ei vieläkään ole saanut vahvistetuksi lakeja, joilla leikataan valtion menoja rajusti. Pattitilanne säästölakien kohdalla on jatkunut jo viikkoja. Samalla ovat kiihtyneet huhut presidentti Boris Jeltsinin halusta hajottaa päätöksiin kykenemätön duuma ellei päätöksiä saada aikaan.

Venäjän talouden kriittinen tila edellyttäisi säästölakien vahvistamista pian. Lisäksi kansanedustajat jäävät kesälomalle ensi viikolla eikä asiaa ole mahdollista siirtää syksyyn. Jeltsinin arvellaankin pyytäneen talousneuvonantajaryhmäänsä etsimään nopeaa ratkaisua vaikeaan tilanteeseen.

Kiistaa käydään menoleikkausten suuruudesta. Vastahakoinen duuma ei ole suostunut hallituksen vaatimuksiin runsaan sadan triljoonan ruplan eli noin sadan miljardin Suomen markan menoleikkauksista. Kiistassa on päästy kompromisiin leikkausten vähentämisestä noin neljänneksellä, mutta tämäkään ei riittäne, sillä leikkauksia eniten vastustava duuman kommunistisiipi olisi valmis hyväksymään vain noin 50 miljardin markan leikkaukset.

Menoleikkaukset ovat välttämättömiä, sillä Venäjän valtiolta jää jatkuvasti saamatta valtava määrä verotuloja heikosti toimivan veronkannon takia. Samalla valtion menot ovat pysyneet ennallaan. Kriisi on heijastunut näkyvimmin virkamiesten ja sotilaiden palkanmaksuun. Useimmiten palkat ovat olleet saamatta kuukausien ajalta.
(reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.