Mainos

Venäjän puolustusministeri esittää Suomelle yhteisiä harjoituksia

Venäjän puolustusministerin Anatoli Serdjukovin mukaan Suomi ja Venäjä voisivat järjestää maavoimien ja laivaston yhteisiä harjoituksia.

Serdjukov pitää Suomen ja Venäjän puolustushallintojen kahdenvälisiä suhteita ongelmattomina ja ehdottaa terrorismin torjuntaan ja rauhanturvaamiseen liittyvää joukkojen harjoitusyhteistyötä.

Suomen Puolustushallinnossa asiaan suhtaudutaan varovaisesti.

- Puolustushallinnossa ei vielä ole otettu tarkkaan ottaen kantaa tähän, mutta täytyy muistaa tottakai se, että esimerkiksi terrorismin vastainen toimintahan kuuluu Suomessa sisäministeriön hallinnon alaan, joten puolustusvoimat ei tässä mielessä voi harjoitella esimerkiksi venäläisten kanssa, Puolustusministeriön tiedostusjohtaja Jyrki Iivonen toteaa MTV:n uutisille.

Sen sijaan rauhanturvayhteistyötä Venäjän kanssa Iivonen pitää mahdollisena.

- Rauhanturvaaminen on monikansallista toimintaa tänä päivänä, siinäkin varmaan paras lähtökohta on laajapohjainen kansainvälinen yhteistyö. Kaikkeen tällaiseen Suomi on valmis, Iiivonen kertoo.

Maanpuolustus-lehti kertoo lähettäneensä puolustusministeri Serdjukoville Venäjän puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevia kysymyksiä, joihin hän vastasi kirjallisesti. Lehti julkaisee suomennetut vastaukset sellaisinaan tammikuun-numerossaan.

Torjuu Georgia-arvostelun

Serdjukov pitää kiinni Venäjän toiminnasta Georgian sodassa eikä ymmärrä siihen kohdistettua arvostelua.

- Ne tapahtumat provosoi Georgian presidentti, joka veti mukaan veriseen konfliktiin oman maansa ohella myös koko kansainvälisen yhteisön. Siitä ei voinut olla aiheutumatta tiettyjä seurauksia, Serdjukov selittää.

Puolustusministeri kertoo näkemyksistään Maanpuolustus-lehden haastattelussa.

Samassa yhteydessä Serdjukov korostaa, että Venäjä suhtautuu avoimin mielin kansainvälisen vuoropuhelun ja yhteistyön syventämiseen. Georgiaa koskevat erimielisyydet johtivat siihen, että ETYJ:n ulkoministerikokous Helsingissä ei päässyt yksimielisyyteen yhteisestä julkistuksesta.

"Ei ole mitään Iranin ohjusuhkaa"

Venäjän johto suhtautuu odotetusti kielteisesti niin Naton laajentumiseen kuin Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmän osien rakentamiseen Puolaan ja Tshekin tasavaltaan. Serdjukov ei usko selityksiin siitä, että järjestelmillä varuduttaisiin Iranin uhkaan.

- Me olemme sitä mieltä, että Yhdysvalloilla tai Euroopalla ei ole lainkaan olemassa mitään ”Iranin ohjusuhkaa”. Iranin tekniset ja teknologiset valmiudet eivät mahdollista pitkän kantaman ballististen ohjusten rakentamista, ministeri napauttaa.

Puolustusministeri vakuuttaa, että muut maat saavat itse tehdä omaa aluettaan koskevia yhteistyösopimuksia vapaasti. Hän kuitenkin huomauttaa, että sama oikeus on myös Venäjällä.

- Pidämme tällaisten sopimusten allekirjoittamista askeleena, joka on suunnattu olemassa olevan turvallisuusjärjestelmän horjuttamiseen mantereellamme ja maailmassa. Näissä olosuhteissa olemme yksinkertaisesti pakotettuja ryhtymään tarpeellisiin vastatoimenpiteisiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.