Mainos

Venäjän presidenttikisa alkamassa

Venäjän presidenttikisa on käynnistymässä toden teolla. Tästä pidetään merkkinä sitä, että presidentti Vladimir Putin nimitti eilen puolustusministeri Sergei Ivanovin ensimmäiseksi varapääministeriksi.

Venäjän presidenttikilpa alkaa tosissaan puolustusministeri Sergei Ivanovin siirtyessä ensimmäiseksi varapääministeriksi, arvioi Gazeta-sanomalehti.

Ivanov on mainittu usein Putinin mahdollisena seuraajaehdokkaana aiemmin ensimmäiseksi varapääministeriksi nimitetyn Dmitri Medvedjevin ohella. Presidentti Vladimir Putin ilmoitti Ivanovin nimityksestä eilen. Venäjän hallituksessa on nyt siis kaksi ensimmäistä varapääministeriä.

- Presidentin (nimettyä) seuraajaa ei tule, vaan äänestäjien on valittava kahden täysin tasa-arvoisen ehdokkaan kesken, tulkitsee sanomalehti Izvestija.

Kommersant-lehti veikkaa Ivanovin hyötyvän siitä, että hän välttyy jatkossa ottamasta kantaa armeijan ongelmiin. Ikävät kysymykset vammautuneista varusmiehistä, uppoavista sukellusveneistä ja räjähtelevistä raketeista jäävät uudelle puolustusministerille, lehti huomauttaa.

Arvostelijoiden mielestä nykyasetelmassa ei ole kysymys todellisesta demokratiasta, vaan Putin on nimennyt yhden seuraajasuosikkinsa sijasta kaksi seuraajasuosikkia. Monien mielestä toistaiseksi kyse on enemmänkin palatsitaistelusta kuin avoimesta vaalikamppailusta. Sen paremmin Ivanov kuin Medvedjev ei ole edes ilmoittanut presidentinvaaliehdokkaaksi.

Amerikkalaisen Heritage-säätiön asiantuntija Jevgeni Volk kuvaa Ivanovin nousua hallituksen arvoasteikossa "taisteluksi maton alla".

- Kaikki päätetään Kremlin käytävillä. Päätöksiä eivät tee poliitikot, vaan byrokraatit, hän sanoo. Hän ennustaa, että Putin saattaa vielä marssittaa esiin yllätysehdokkaan.

Vaalit ovat ensi vuoden marraskuussa. Putin ei voi enää asettua ehdolle, koska perustuslaki rajaa presidentin virkakaudet kahteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.