Mainos

Venäjän perustuslaissa porsaanreikä Putinin kolmannelle kaudelle

Hallintolähteiden mukaan presidentti Putinin lähipiiri on selvittänyt porsaanreiän käyttömahdollisuuksia, mutta päätöksiä ei ole tehty.

Venäjän nykyinen presidentti Vladimir Putin voisi halutessaan asettua kolmannen peräkkäisen kerran ehdolle presidentiksi muuttamatta edes perustuslakia. Merkittävän yrityslobbausryhmän edustajan mukaan laki sisältää putininmentävän porsaanreiän.

Lobbari Aleksandr Shohinin hahmottelemassa skenaariossa Putin ilmoittaisi pian presidentinvaalipäivän virallisen julistamisen jälkeen eroavansa ennenaikaisesti virastaan.

Perustuslaki kyllä kieltää eroavaa presidenttiä asettumasta ehdolle vaaleissa, jotka aiheutuvat hänen erostaan. Mutta tässä tapauksessa vaalipäivä olisikin päätetty normaalissa järjestyksessä ennen eroilmoitusta, jolloin teknisesti mikään ei estäisi Putinin ehdokkuutta.

Pääministeri Viktor Zubkov voisi väliajan toimia virkaatekevänä presidenttinä.

- On täysin mahdollista, että Putin voi lähteä mukaan vaalikamppailuun jopa muuttamatta perustuslakia. Aukkoja riittää, Shokhin sanoi aikakauslehti Itogille.

Hallintolähteiden mukaan Putinin lähipiiri on selvittänyt porsaanreiän käyttömahdollisuuksia, mutta päätöksiä ei ole tehty.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ei halunnut ottaa kysymykseen kantaa. Hänen mukaansa asian käsittely kuuluu perustuslakituomioistuimelle tai keskusvaalilautakunnalle.

(MTV3-STT-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja