Venäjän perunapula tuntuu Suomessakin

Venäläiset perunanostajat etsivät kiivaasti pottuja Suomesta ja muualta Euroopasta. Venäjän kasvaneen perunankysynnän taustalla on kuuma kesä, joka pilasi perunasadot Itä-Euroopassa ja Venäjällä.

Venäjän perunavajeeksi arvioidaan neljä miljardia kiloa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran arvion mukaan Suomesta on tänä syksynä viety 14 miljoonaa kiloa perunaa Venäjälle.

- Venäläiset ostajat hakevat perunaa aktiivisesti meiltä. Aiemmin venäläiset ovat tuoneet halpaa perunaa Hollannista ja Belgiasta, mutta nyt halpaa perunaa ei ole, Jan Porander sanoo. Porander on perunanviljelijä ja MTK:n perunavaliokunnan puheenjohtaja.

- Suomalaiset perunapakkaamot myyvät valtaisia määriä Venäjälle.

Maa- ja metsätalousministeriön lokakuussa tekemän varastoinventaarion mukaan Suomessa oli 200 miljoonaa kiloa ruokaperunaa varastoissa. Luku oli kymmenen prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Hinnat nousussa

Poranderin mukaan perunan hinta Amsterdamin raaka-ainepörssissä nousee koko ajan.

- Hyvät erät loppuvat ensin. Tällä hetkellä ostajat pyrkivät varmistamaan laatuperunan saamisen ranskalaisten perunoiden valmistamiseen, Porander sanoo.

Tällä hetkellä perunantuottajat saavat 15-20 senttiä perunakilosta.

- Perunat menevät ostajalle joka maksaa eniten. Jos Kesko ja Inex sekä perunanpakkaamot eivät maksa enempää viljelijöille, yhä useammat alkavat myydä perunansa vientiin, Porander povaa.

Nousevat hinnat ovat tuottajille tervetullut uutinen.

- Kaksi viime vuotta ovat olleet katastrofaalisia viljelijöille, mutta nyt meillä on mahdollisuus tienata ja ehkä investoida.

Perunalastuvalmistaja Chips Groupin perunanviljelypäällikkö Christer Clemens kertoo yhtiönsä huomanneen perunamarkkinoiden kiristymisen jo kesällä.

- Hinnat ovat merkittävästi korkeammat kuin mihin olemme tottuneet. Emme ole vielä keskustelleet kuluttajahinnoista, mutta on selvä, että nousevat raaka-ainehinnat ennemmin tai myöhemmin näkyvät hinnoissa, Clemens sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat