Mainos

Venäjän parlamentin ylähuone pui pommi-iskuja

Venäjä aikoo jatkaa hyökkäyksiä Tshetsheniassa olevia islamilaisten sissien tukikohtia vastaan ja tuhota sissit, joita maan johto syyttää viimeaikaisista pommi-iskuista. Pääministeri Vladimir Putin kertoi suunnitelmista parlamentin ylähuoneelle liittoneuvostolle tänään ja sai neuvoston tuen taakseen. Putinin mukaan Venäjä ei kuitenkaan aio lähettää maajoukkoja Tshetsheniaan.

-Iskut sissien tukikohtia vastaan jatkuvat Tshetsheniassa. Sissit on tuhottava, olivat he sitten missä tahansa, Putin sanoi. Liittoneuvoston jäsenten mukaan Putin sanoi myös, että sopimus, joka päätti Venäjän ja Tshetshenian vuosina 1994-96 käymän sodan, oli erehdys. Pääministeri toisti Venäjän kannan, että Tshetshenia on yhä osa Venäjää.

Putin teki myös selväksi, ettei Venäjä lähetä maajoukkoja Tshetsheniaan. Venäjän ilmavoimat on pommittanut sissien Tshetsheniassa olevia tukikohtia päivittäin syyskuun 5. päivästä lähtien, jolloin parituhatta sissiä tunkeutui Tshetsheniasta Dagestaniin tarkoituksenaan perustaa Pohjois-Kaukasukselle islamilainen tasavalta.

Interfax: maasotaa valmistellaan

Uutistoimisto Interfax kertoi kuitenkin pääministerin kannasta poiketen, että Venäjä valmistelee sittenkin maasotaa Tshetsheniassa. Interfax sanoi puolustusministeriön lähteisiin viitaten, että kenraalit suunnittelevat parhaillaan maaoperaatioita Tshetsheniaan ja odottavat enää poliittista päätöstä asiassa. Sen mukaan Tshetshenian vastaiselle rajalle Dagestaniin on tuotu viime päivinä suuret määrät joukkoja, mm. merijalkaväen sotilaita samoin kuin myös sotilastekniikkaa.

Liittoneuvosto oli kutsuttu erityisistuntoon keskustelemaan maan turvallisuustilanteesta. Neljässä pommi-iskussa Venäjällä on saanut lyhyen ajan kuluessa surmansa noin 300 ihmistä. Eilen iltana räjähti jälleen pommi, tällä kertaa pietarilaisessa kerrostalossa.

Venäjän sisäministerin Vladimir Rushailon mukaan Pietarin räjähdys ei kuitenkaan liity mitenkään aiempaan pommi-iskujen sarjaan. NTV-televisio kertoi tänään, että poliisit olivat pidättäneet kaksi miestä, joita epäillään osallisuudesta Moskovassa sattuneisiin asuintalojen räjähdyksiin. Kahdessa kerrostalon räjähdyksessä on Moskovassa kuollut yli 200 ihmistä. Räjähdykset ovat luoneet paniikkia lähentelevän mielialan pääkaupungin asukkaissa. Turvatoimia on tehostettu lisäämällä mm. poliisipartioita ja erilaisia tarkastuksia.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.