Mainos

Venäjän paloista jo terveyshaittoja

Eniten savu kiusasi tänään aamulla etelärannikkoa. Myös Virolahdella hiukkaspitoisuudet ovat yhä korkealla. Kymenlaaksossa savuhaitat ovat lisänneet rintakipuisten määrää.

Venäjän metsäpalojen savut haisivat tänään jälleen sisämaassa saakka. Ilmatieteen laitoksen mukaan savuhavaintoja tehtiin aina Tamperetta myöten.

Savuhaitat näkyvät jo myös sairaaloiden ja terveyskeskusten potilasmäärissä. Esimerkiksi Kymenlaaksossa lääkärin apuun ovat joutuneet turvautumaan etenkin sydänsairaat ja astmaatikot.

Pienhiukkaspitoisuudet olivat tänään korkeimmillaan aamulla, jolloin esimerkiksi Kaakkois-Suomessa Virolahdella mitattiin moninkertaisia pitoisuuksia. Hiukkaspitoisuudet alkoivat kuitenkin laskea iltapäivästä lähtien.

- Esimerkiksi Virolahdella pitoisuus oli illansuussa tipahtanut hieman keskimääräistä korkeammalle tasolle, kertoo päivystävä meteorologi Tiina Kilpeläinen Ilmatieteen laitokselta.

Pääkaupunkiseudulla pienhiukkaspitoisuudet olivat illansuussa hieman koholla.

- Aamulla pitoisuudet olivat noin viisinkertaiset tavanomaiseen verrattuna. Alkuiltapäivällä oltiin jo tavanomaisella matalalla tasolla, mutta siitä pitoisuudet lähtivät hieman kasvuun, kuvailee ilmansuojeluasiantuntija Marjatta Malkki Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnasta YTV:stä.

Säätyyppi muuttumassa epävakaiseksi

Tänään savuhaitat olivat monin paikoin kuitenkin eilistä lievemmät. Tämän aiheutti luultavasti tuulten voimakkuus.

- Voimakkaat tuulet kuljettavat hajuhaittoja kauemmas, mutta toisaalta hajottavat savualuetta niin, että pitoisuudet ovat pienempiä. Pitoisuudet eivät tällöin kasaannu ja jää paikalleen. Lisäksi voimakkaat tuulet nostavat savut ylemmäksi ilmakehään. Heikkotuulisessa säässä savuja jää enemmän ihmisten hengitettäväksi ja haisteltavaksi, Tiina Kilpeläinen havainnollistaa.

Huomennakin Suomessa puhaltavat itäkaakkoiset tuulet. Sateita saatetaan saada lähinnä Lounais-Suomessa ja ehkä pieniä kuuroja sisämaassakin.

-Alkavalla viikolla säätyyppi on kuitenkin muuttumassa epävakaisemmaksi, lupailee Kilpeläinen.

Vettä totisesti kaivataankin suuressa osassa maata. Esimerkiksi Helsingissä satoi edellisen kerran "kunnolla" 22. heinäkuuta. Tosin sadesaalis oli tuolloin vaivaiset kaksi milliä. Sitä ennen vettä nähtiin pääkaupungissa juhannusviikolla 22. kesäkuuta, jolloin satoi lähes kymmenen milliä.

Metsäpaloista kärsivälle Kannakselle on odotettavissa sadekuuroja tiistaina, ja tällöin voi esiintyä ukkostakin.

Savusta rintakipuja Kymenlaaksossa

Venäjän metsäpalojen aiheuttamat savuhaitat ovat lisänneet potilaiden määrää etenkin Kymenlaakson sairaaloissa. Savu on hankaloittanut varsinkin rintakivuista ja astmaoireista kärsivien elämää.

- Tänne keskussairaalan puolelle sydänsairaita ihmisiä on tullut selkeästi enemmän. Karkeasti arvioisin, että heitä on ollut kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna, kertoo päivystävä lääkäri Lauri Ahonen Kymenlaakson keskussairaalasta Kotkasta.

Terveyskeskuspäivystyksessä on hänen mukaansa näkynyt astmaoireiden lisääntyminen. Apua ovat hakeneet nyt monet sellaiset astmaatikot, joiden tauti on ollut pitkään oireeton, mutta joiden vaivat ovat savuhaittojen ilmaannuttua lisääntyneet.

Ahonen ei ihmettele savusta kärsivien määrän kasvua.

- Savu haisee koko ajan täällä sisälläkin, vaikka olen seitsemännessä kerroksessa, hän kuvailee työmaaltaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.