Mainos

Venäjän pakkasongelmat ovat järjestelmän puutteita

Vaikka Venäjällä talvi on joka vuosi ankara, se tulee maahan aina yllättäen.

Tänä vuonna pakkaslukemat ovat yllättäneet myös siksi, että muutama viime vuosi oli tavallista lauhempi. Esimerkiksi Venäjän Karjalassa ja Novgorodin läänissä kaukolämpöputkIen rikkoutuminen on aiheuttanut tuhansille ihmisille kylmät oltavat. Koko Venäjällä 25 000 ihmistä asuu taloissa, joissa ei ole lämmitystä.

Valdain kaupungissa Novgorodin läänissä sairaalassa jouduttiin tekemään leikkaus nolla-asteisessa leikkaussalissa. Karjalassa on julistettu hätätila ja pyydetty Moskovasta rahaa.

Kun presidentti Vladimir Putin puhui tilanteesta televisiokameroiden edessä Karjalan johtajan Sergei Katanandovin kanssa, hän huomautti, että Karjalan pitäisi pohjoisena alueena olla varautunut tällaisiin pakkasiin.

Yleisin syy kaukolämpölaitosten tai putkien rikkoutumiseen ei ole kova pakkanen vaan se, ettei laitteita ole huollettu vuosiin tai vuosikymmeniin. Ne eivät kestä edes normaalia talvea.

Nobelistikin palelee töissä

Pakkasesta eivät kärsi vain asuintalot. Monet koulut ja toimistot ovat myös kylmiä. Jopa Pietarin Fysiikan ja teknologian instituutti, joka tutkii nimenomaan uusia energiamuotoja, on ollut kylmänä vajaat kaksi viikkoa.

Instituutissa tekee työtä myös Nobelin fysiikan palkinnon saanut Zhores Alfjorev. -Meidän instituuttimme on eräs tärkeimmistä energian tutkimuslaitoksista, mutta me joudumme tekemisiin hyvin yksinkertaisen ongelman, vanhojen lämpöputkien rikkoutumisen kanssa, nobelisti valitti.

Tämä talvi näyttää olevan Venäjällä tavallista kylmempi mutta ei mikään ennätyskylmä. Moskovassa mitattiin tällä viikolla 36 pakkasastetta. Loppuviikolla ilma lauhtui, mutta pakkasen ennustetaan kiristyvän uudelleen. Moskovan pakkasennätys, 42 astetta, on vuodelta 1940.

Kaiken kaikkiaan lämpötila on tänä talvena ollut noin 10 astetta keskimääräistä kylmempi. Kylmintä Venäjällä on Siperian Jakutiassa, jossa pakkasennätys, 72 astetta, on vuodelta 1926. Tänä vuonna lukemat ovat olleet normaalit, noin 60 pakkasastetta.

Mutta pakkasen ei tarvitse olla ennätyksellisen kova, kun se tappaa. Moskovassa on tämän talven aikana kuollut 272 ihmistä. Useimmat heistä ovat olleet asunnottomia, joilla ei ole lämmintä yöpymispaikkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.