Mainos

Venäjän pääministeri vierailulla Suomessa

Venäjän pääministeri Mihail Fradkov on tavannut ensimmäisellä Suomen-vierailullaan pääministeri Matti Vanhasen ja presidentti Tarja Halosen. Venäläisvieras pitää Suomen ja Venäjän suhteita mutkattomina.

Suomessa päivän vierailulla oleva Venäjän pääministeri Mihail Fradkov on vakuutellut Suomen ja Venäjän välisiä hyviä suhteita. Fradkov kuvaili pääministeri Matti Vanhasen kanssa käymiään neuvotteluja hyvin energisiksi.

- Neuvotteluissa emme nojautuneet ennakkoon valmisteltuihin teksteihin. Pystyimme puhumaan hyvin avoimesti esillä olleista kysymyksistä, Fradkov ylisti keskustelujen avointa ilmapiiriä tiedotustilaisuudessa.

Pääministerit totesivat päivän aikana, että maiden väliset suhteet ovat ongelmattomat. Fradkov tosin kiitti suomalaisia viranomaisia tshetsheenien Kavkaz Centre -internetsivun sulkemisesta. Vanhanen korjasi oitis vieraansa lausuntoa ja totesi, että sivut sulki niille palvelintilaa tarjonnut yritys.

Saimaan kanavan sopimusneuvottelut vauhdittuvat

Vanhanen ja Fradkov sopivat tapaamisensa aikana Saimaan kanavan vuokrasopimusneuvottelujen vauhdittamisesta.

- Venäjä on nimittänyt neuvottelijan ja seuraavaan pääministeritapaamiseen saadaan edistymisestä väliraportti, kertoi Vanhanen.

Suomi haluaa sovun 50 vuoden jatkoajasta jo ensi vuoden aikana, jotta liikenne Saimaalla voisi jatkua häiriöttä. Vuokrasopimus umpeutuu 2013, mutta epävarmuus on jo alkanut haitata liikennettä.

Vierailun yhteydessä pääministerit mm. vihkivät käyttöön Suomenlahden laivaliikenteen ilmoittautumisjärjestelmän. Keskusteluissa olivat esillä mm. EU:n ja Venäjän suhteet, energiakysymykset, liikenneasiat ja yhteistyö raja- ja tulliasioissa.

(Seitsemän uutiset 26.10.2004)

Venäjä rajoittaa puuvientiä

Venäjä aikoo rajoittaa raakapuun vientiä ja lisätä investointeja puun jatkojalostukseen maan sisällä. Pääministeri Mihail Fradkov kaipaa Venäjän metsäteollisuuteen myös ulkomaisia investointeja. Fradkov uskoo, että sekä Suomi että Venäjä hyötyisivät esimerkiksi investoinneista Venäjän sellu- ja pakkaus-kartonkiteollisuuteen.

Pääministeri Matti Vanhanen toivoo, ettei raakapuun saanti Venäjältä heikkenisi. Suomen metsäteollisuus tuo noin neljänneksen tarvitsemastaan puusta ulkoa, pääasiassa Venäjältä.

(Kauppalehden talousuutiset 26.10.2004)

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.