Venäjän ortodoksisen kirkon hajaannus päättyi

1920-luvulla jakaantuneiden Venäjän ortodoksien yhdistymistä juhlittiin tänään Moskovassa. Myös presidentti Vladimir Putin osallistui juhlatilaisuuteen.

Venäjän ortodoksinen kirkko on virallisesti yhdistynyt 80 vuotta kestäneen hajaannuksen jälkeen.

Ortodoksinen kirkko jakautui kahtia vuonna 1927, kun Neuvostoliitosta paenneet perustivat oman kirkkokuntansa. Maanpakolaiset olivat tukeneet keisari Nikolai II:ta ja syyttäneet ortodoksista kirkkoa yhteistyöstä jumalattomien bolshevikkien kanssa. He perustivat päämajansa ensin Serbiaan ja myöhemmin New Yorkiin.

Ortodoksit yhdistyivät tänään virallisessa seremoniassa. Venäjän ortodoksisen kirkon päämies patriarkka Aleksi II solmi historiallisen sopimuksen Kristus Vapahtajan katedraalissa Moskovassa. Hän julisti, että "äiti Venäjän ja kirkon lapset" ovat palanneet yhteen. Kirkot pysyvät kuitenkin hallinnollisesti ja taloudellisesti edelleen erillään.

Seremoniaan osallistui myös viimeisen tsaarin sukulaisia ja presidentti Vladimir Putin.

- Kirkon repeäminen johtui venäläisen yhteiskunnan syvästä kriisistä. Kirkon yhtenäisyyden palauttaminen on tärkeä ehto sille, että myös Venäjän kansan kadotettu yhtenäisyys löytyy uudelleen, Putin sanoi.

Sadat ihmiset tungeksivat ennen juhlallisuuksien alkamista katedraalin, joka rakennettiin uudelleen 1990-luvulla. Alkuperäinen kirkko räjäytettiin Josif Stalinin aikana.

- Olemme jälleen yhdessä. Tämä on todella hienoa, iloitsi eräs jonottajista.

Ulkomaankirkon johtaja metropoliitta Laurus ja patriarkka Aleksi II vihkivät lauantaina uuden kirkon Etelä-Moskovassa. Samalla paikalla murhattiin pappeja ja tsaarin kannattajia vallankumouksen jälkeen.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Lue myös:

    Uusimmat