Mainos

Venäjän orpolapset jäivät valtapolitiikan pelinappuloiksi

Sairaat tai vammaiset venäläislapset ovat suurimpia häviäjiä, kun adoptiot amerikkalaisiin perheisiin kielletään, varoittavat adoptioita välittävät järjestöt Venäjällä.

Presidentti Vladimir Putin hyväksyi tänään lain, joka kieltää adoptiot Yhdysvaltoihin.

Vuodenvaihteessa voimaan tuleva laki iskee kovimmin yli 50 lapseen, jotka olivat jo valmiita lähtemään uusiin koteihin. He olivat käyneet läpi adoption vaatiman oikeusprosessin ja tutustuneet amerikkalaisiin adoptiovanhempiinsa monin tavoin.

Amerikkalaisen adoptiojärjestön edustaja kertoi, että he olivat valmistelleet viiden lapsen lähtöä. Heistä 5-vuotiaalla lapsella on Downin syndrooma ja nelivuotiaalla hiv.

– Nämä lapset ovat jo niin isoja, että he ymmärtävät uusien vanhempien tulevan hakemaan heitä. Lapset odottavat heitä ja perheet ovat jo käyneet katsomassa lapsia, sanoi järjestön edustaja.

Venäjällä toimivat adoptiojärjestöt kertovat, että adoptiot ovat lisääntyneet tuntuvasti Venäjällä. Silti sairaille tai vammaisille lapsille on monesti vaikea löytää uutta kotia.

"Orpoparkamme kärsivät"

– Orvot lapsiparkamme joutuvat kärsimään, kun heitä käytetään pelinappuloina kahden valtion välisessä poliittisessa pelissä, sanoi ihmisoikeusveteraani Ljudmila Aleksejeva uutistoimisto Ria-Novostille.

Kremlin lapsiasiamies ja lain ponteva kannattaja Pavel Astahov oli eri mieltä.

– Uskon, että heidät pitää adoptoida venäläisiin perheisiin, hän sanoi.

Putin sanaili tuttuun tapaansa jo päivää ennen lain vahvistamista.

– Maailmassa on paljon paikkoja, missä elintaso on korkeampi kuin täällä.

– Ja toisaalta, lähetämmekö me kaikki lapsemme sinne? Ehkä voisimme itse muuttaa sinne.

Lain perusteena pidetään Yhdysvaltoihin adoptoitua Dima Jakovlevia, joka kuoli lämpöhalvaukseen kun hänet unohdettiin kuumaan lukittuun autoon.

Adoptiolakia pidetään tiukimpana Yhdysvaltoja vastaan suunnattuna lakina Putinin koko valtakauden aikana. Se on nähty vastatoimena Yhdysvalloissa hyväksytylle laille, joka määrää pakotteita ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneille venäläisille. Laki on nimetty tutkintavankeudessa kuolleen venäläisen lakimiehen Sergei Magnitskin mukaan.

(MTV3- STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.