Mainos

Venäjän oppositio marssi ulos duumasta

Venäjän oppositiopuolueet ovat marssineet ulos parlamentin alahuoneen duuman istunnosta vastalauseena viikonlopun paikallisvaaleille. Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä saavutti vaaleissa ylivoimaisen voiton, mutta tulosta epäillään laajasti peukaloiduksi.

Ulosmarssiin ottivat osaa liberaalidemokraatit, kommunistit sekä Oikeudenmukainen Venäjä. Niillä on yhteensä 135 edustajaa 450-paikkaisessa duumassa. Puolueet ovat ilmoittaneet, etteivät ne palaa duumaan ennen kuin ovat saaneet esittää valituksensa presidentti Dmitri Medvedeville.

- Mitä iloa on oikeusjärjestelmästä, jos lait on laadittu vain yhden puolueen eduksi? Putinin hallinnossa ei ole järkeä eikä se toimi, valitti kommunistien edustaja Vadim Solovjov.

Liberaalidemokraattien johtaja Vladimir Zhirinovski puolestaan vaati äänten uudelleenlaskentaa jokaisella äänestyspaikalla.

-Me emme istu samassa huoneessa huijarien kanssa. Me lähdemme! huusi Zhirinovski.

"Poikkeuksellinen teko"

MTV:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Mirja Sipisen mukaan tämänkaltainen mielenilmaus on poikkeuksellinen Venäjällä.

- Tämä on harvinaista, varsinkin kun mukana on kolmannes koko parlamentista, mukaan lukien Yhteinäisen Venäjän tukipuolueet. Nyt omatkin koirat purevat Putinia ja Yhtenäistä Venäjää.

Sipinen korostaa, että ulosmarssin taustalla olevia epäkohtia on paljon.

- He syyttävät viikonlopun paikallisvaaleja epäreiluiksi, puhutaan valmiiksi täytetyistä vaalikorteista ja kuolleista sieluista äänestäjinä. Sitten on seitsemän prosentin äänikynnys, eli pienet puolueet ovat jo lähtökohtaisesti pelattu pois. Kolmas epäkohta on vielä vaalien laskutapa, jolla Yhtenäinen Venäjä sai 66 prosentin kannatuksella käytännössä kaikki paikat moskovan kaupunginduumassa.

Kirjeenvaihtaja Sipinen ei kuitenkaan usko, että mielenilmaus johtaa uusiin vaaleihin, eikä ulosmarssineet puolueet ole sitä vaatineetkaan.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Katso Mirja Sipisen raportti (Seitsemän uutiset 14.10.2009):

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.