Mainos

Venäjän metsäalalla käynnissä raju remontti

Muutoksia on luvassa sekä maan metsälakiin että metsähallintoon.

Venäjällä pitkään kaivattu metsälain uudistus takkuilee, koska lain käsittely duumassa on viivästynyt. Uuden metsälain hyväksymistä on vaikeuttanut Moskovan ja Venäjän liittovaltion osien on kova taistelu siitä, kumpi saa hallita metsävaroja.

Venäjän metsäala on nyt hyvin sekavassa tilassa, koska lakiuudistuksen lisäksi metsähallintoonkin on luvassa muutoksia.

Venäjän metsäalan sekavuus haittaa myös suomalaisten metsäyhtiöiden toimintaa. Lisävaikeuksia tuottaa presidentti Vladimir Putinin halu vähentää raakapuunvientiä Venäjältä. Venäjä asettikin tämän kuun alussa neljän euron vientitullin puukuutiolle, ja lisämaksuja on odotettavissa.

- Venäjällä on vahva poliittinen tarve jalostaa raaka-aineet omassa maassaan. Uskomme, että vientiä ei mitenkään rohkaista, kertoo pääjohtaja Eero Smolander Svir-Timberistä.

Myös Leningradin luonnonvaroista vastaava virkamies moittii Moskovaa liian rajuista toimenpiteistä.

- Ehkä se oli hätiköintiä. Muutosten pitäisi tapahtua pikkuhiljaa, toteaa varapuheenjohtaja Sergei Orlov Luonnonvarojen komiteasta.

Tempoilevan maksupolitiikan lisäksi Venäjän metsäalaa koettelee hallinnollisen ohjauksen puute. Virkakoneisto on joutunut tuuliajolle, kun presidentti Putin päätti muuttaa metsähallinnon rakennetta. Orlov myöntää, että yrityksiä ja virastoja ei ole riittävästi informoitu muutoksista.

- Näin suurta muutosta ei ole pitkään aikaan tapahtunut, Orlov sanoo.

Venäjän metsäalan epäselvä tilanne on otollinen virkamiesten mielivallalle ja myös suotuisaa maaperää lahjonnalle. Tilanteen selkeytyminen ei siis ole välttämättä kaikkien etujen mukaista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.