Mainos

Venäjän merikaapelista tulisi iso lasku Suomelle

Venäjän merikaapeli on osoittautumassa kalliiksi hankkeeksi Suomelle. Energiamarkkinavirasto laskee, että kustannukset nousevat jopa 1,5 miljardiin euroon.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid varoitti keväällä, että Venäjän merikaapelihanke tulisi Suomelle kalliiksi. Fingridin hintalappu 1,7 miljardia euroa herätti hämmästystä. Nyt Energiamarkkinavirasto on päätynyt lähes saman kokoluokan summaan, 1,5 miljardiin.

- Energiamarkkinaviraston kanta vahvistaa lausuntoja, joita olemme saaneet kantaverkkoyhtiöltä kaapelihankkeen vaikutuksista Suomen sähköjärjestelmään ja sähköverkkoon, kertoo neuvotteleva virkamies Arto Rajala Kauppa- ja teollisuusministeriöstä.

Lupaa hakenut United Power vetäisi merikaapelin Venäjältä Suomeen välille Inkoo-Kotka. Sähkö tulisi Sosnovyi Borin ydinvoimalasta.

Energiamarkkinaviraston paperilla on suuri merkitys KTM:lle, kun se tekee ratkaisunsa syksyn aikana.

- Tätä paperia odotettiin, jotta voidaan laittaa muille viranomaisille ja intressitahoille menevä lausuntokierros. Sen jälkeen ollaan aika loppusuoralla tämän asian käsittelyssä, kertoo Rajala.

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös on venynyt jo muutamaan kertaan. Nyt vaakakupissa ovat toisaalta kaapelihankkeen kalliit kustannukset, toisaalta halvempi sähkö. Merikaapelin on arvioitu laskevan sähkön hintaa Suomessa jopa yhdeksän prosenttia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.