Mainos

Venäjän lentoturmaselvitys: Puolan presidentin henkilökunta painosti lentäjiä

Venäjä on julkistanut huhtikuisen Smolenskin lentoturman lopullisen tutkimusraportin.

Raportissa todetaan, että Puolan presidentin Lech Kaczynskin henkilökunta painosti lentäjiä laskeutumaan sotilaskentälle Smolenskissa sumuisesta säästä huolimatta. Koneen lentäjät eivät totelleet venäläisten lentoviranomaisten käskyä laskeutua toiselle lentokentälle.

Turmassa sai surmansa 96 ihmistä, heidän joukossaan Puolan presidentti.

"Kaczynski suuttuu, jos kone ei laskeudu"

Onnettomuuden tutkintaa Venäjällä johtanut Tatyana Anodina kertoo, että korkeita Puolan virkamiehiä oli ollut ohjaamossa Tupolev-koneen laskeutumisen aikana. Virkamiehet olivat myös painostaneet lentäjiä. Lentokoneen mustan laatikon tallentimet ovat nauhoittaneet koneen henkilökunnan kommentin, jossa pelätään presidentin suuttuvan, mikäli kone ei laskeudu.

- Virkamiesten läsnäolo ohjaamossa ja pelätty negatiivinen reaktio päämatkustajalta, eli tässä tapauksessa Puolan presidentiltä, saivat lentäjät tekemään laskeutumispäätöksen sääoloista huolimatta, Anodina sanoo.

Puolan ilmavoimien komentaja oli alkoholia veressä

Ruumiinavauksessa Puolan ilmavoimien komentajan verestä on löydetty alkoholia verestä. Komentaja oli yksi niistä korkea-arvoisista henkilöistä, jotka olivat läsnä ohjaamossa. Onnettomuusraportin mukaan komentaja oli 0.6 promillen humalassa.

Puola on arvostellut voimakkaasti Venäjää onnettomuustutkinnan hoitamisesta. Pääministeri Donald Tuskin mukaan viime syksynä valmistunut alustava raportti oli täynnä virheitä.

Venäjä on korostanut antavansa kaikki keräämänsä tiedot Puolalle ja pyrkivänsä myös tiedottamaan tutkinnasta avoimesti.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.