Mainos

Venäjän laivasto muuttaa päämajansa Moskovasta Pietariin

Laivaston päämaja olisi toinen liittovaltion elin perustuslakituomioistuimen jälkeen joka muuttaa Pietariin.

Venäjän puolustusministeriö aikoo siirtää maan laivaston päämajan Moskovasta Pietariin. Venäläislehtien mukaan muutto alkaisi ensi vuoden huhtikuussa ja maksaisi ainakin puoli miljardia euroa. Sen mukana Pietariin muuttaisi merivoimien henkilöstöä jopa useita tuhansia.

Pietari on Venäjän laivaston entinen pääkaupunki ja amiraaliteetti Nevski Prospektin päässä kaupungin maamerkki. Nyt presidentti Vladimir Putin ilmeisesti haluaa koko laivaston päämajan eli esikunnan kaikkine toimintoineen sinne takaisin.

Asiasta viime viikolla kertoneiden venäläislehtien mukaan Kremlistä on tullut käsky puolustusministeriön kautta laivaston komentajalle Vladimir Visotskille. Suomalaisasiantuntijaa hanke ei ihmetytä.

- Tietenkin Muurmannin tukikohta-alueet etenkin jossa laivasto on kaikkein keskeisimmässä roolissa, strategiset ohjusjoukot, niin sen merkitys on myöskin kasvussa ja tässä mielessä Pietari on oikeassa suunnassa, Strategian laitoksen johtaja Juha Pyykönen luotaa.

Lisäksi Pietarissa on merkittävää laivanrakennusta jo nyt. Suurin ja paras osa Venäjän laivaston aluksista on kuitenkin Barentsin meren tukikohdissa. Asevoimien nyt viisi vuotta vanha uudistusohjelma etenee kun öljyrahaa tulee, mutta toistaiseksi uusia asejärjestelmiä on hankittu tiettävästi melko vähän. Väkeä on karsittu rajusti, mutta haaste on laajempi.

- Ehkä pitkällä aikavälillä sellainen asia, mistä ei pelkästään rahalla selviä, on sotilashenkilöstön osaamistaso, että nyt kun tulee uutta kalustoa uudenlaisia joukkoja, niin pitäisi myös niiden joukkojen käyttöä opetella, Pyykönen muistuttaa.

Laivaston päämaja olisi toinen liittovaltion elin perustuslakituomioistuimen jälkeen joka muuttaa Pietariin. Muuton pitäisi alkaa nopeasti, jo ensi huhtikuussa. Voi myös huomata että tässä välissä Venäjällä on kahdetkin tärkeät vaalit.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.