Venäjän laatujärjestelmä ontuu

Venäjällä on sertifiointitodistuksista joka toinen väärennetty, ja markkinoilla liikkuu jopa hengenvaarallisia tuotteita. Näin arvioi pietarilaisen Gosstandartin johtaja Vladimir Okrepilov Suomen-vierailullaan

-Venäjällä voidaan siirtyä vapaaehtoiseen sertifiointiin vasta viiden-kymmenen vuoden kuluttua. Oma tuotanto on ensin saatava niin kehittyneeksi, ettei väestöä ja ympäristöä tarvitse suojella pakottavilla määräyksillä.

Tuoteturvallisuuslaki astui Venäjällä voimaan vuonna 1992. Sitä on täydennetty useaan otteeseen niin, että sertifikaatti on välttämätön lähes kaikille Venäjälle vietäville tuotteille. Tänä vuonna ovat sertifiointipakon piiriin tulleet kankaat, vaatteet ja kengät ja vastikään muovipakkaukset. Ilman asianomaista todistusta vientitavara pysähtyy tulliin.

Johtaja Okrepilovin mukaan Venäjällä siirrytään vähitellen yksittäisten tuontierien ja tuoteryhmien sertifioinnista standardoituihin laatujärjestelmiin ja vapaaehtoiseen sertifiointiin, mistä on tulossa myös lakiesitys.
-Vauhti on toistaiseksi hyvin heikko. Meillä prosessin käy lävitse 100 yritystä vuodessa, kun niitä on Britanniassa tuhat.

Vaatimukset osin kovempia

Pääjohtaja Okrepilovin mukaan suomalainen ISO 9002 -laatujärjestelmä ei automaattisesti tuo sertifikaattia Venäjällä. Se otetaan kyllä huomioon ja se vähentää työmäärää erityisesti silloin, kun sertifioifaan koko tuotantoprosessia. Yhtenä syynä uusiin tarkastuksiin on se, että Venäjän vaatimukset ovat osin kovemmat kuin Länsi-Euroopan. Esimerkiksi kodinkoneilta, radioilta ja puhelinlaitteilta edellytetään suurempaa sähkömagneettista yhteensopivuutta, eli ne eivät saa häiritä toisiaan.

Rakennusministeriön sertifiointiorganisaation johtaja Petr Kashkarov kertoo työn alkaneen nimenomaan suomalaisista tuotteista. Hänen mukaansa ongelmia oli aluksi paljon, vaikkei itse laadusta ollut huomautettavaa.
-Joskus ihmetytti se, ettei yrityksellä ollut johtajan allekirjoittamia dokumentteja. Näytettiin luotettavan liikaa atk-ohjelmiin, jotka voivat hävitä tai joutua viruksen kouriin.

Kashkarovin mukaan rakennusalan seuraava määräys koskee ovien ja ikkunoiden energiansäästökykyä. Siirtymäaika on parhaillaan menossa ja venäläiset testaavat mm. lämpölasien ominaisuuksia.
-Yllättäen olemme havainneet, että monissa laseissa muovikalvot pimentävät huoneita niin, että energiaa kuluu vastaavasti sähkölampuissa.

Turvatonta votkaa

Erityisen laajasti tuoteturvallisuusmääräykset koskevat elintarvikkeita. Keskustelua Venäjällä aiheuttaa varsinkin votka. Esimerkiksi Suomessa sallitaan väkiviinan joukossa enemmän öljyä kuin Venäjällä. Suurin ongelma ovat kuitenkin Keski-Euroopasta ilman sertifikaatteja tai väärillä papereilla tuodut viinakset.

-Testasimme yhdessä saksalaisen laitoksen kanssa 20 pulloa kummastakin maasta. Saksalaiset pullot olivat kaikki kelvollisia. Venäjällä myydyistä ei yksikään täyttänyt standardeja ja seitsemän oli hengenvaarallisia, kertoo johtaja Okrepilov.

Kontrollöörien kilpailu

Vladimir Okrepilov johtaa yhtä Venäjän suurimmista ja vanhimmista standardointilaitoksista ja on hankkinut omalle toiminnalleen hankkinut sertifikaatit Sveitsistä ja EU-alueelta. Gosstandartin todistukset pätevät kaikkialla Venäjällä ja yleensä myös IVY-maissa. Hän muistuttaa alan kovasta kilpailusta. Pelkästään Pietarissa toimii 64 valtuutettua sertifiointielintä.

-Toisen hylkäämä tuote voi mennä lävitse toisella, myöntää Okrepilov. Hän korostaa samalla, että myös Venäjällä viranomaiset valvovat toimintaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat