Venäjän kriisi puhuttaa eduskuntaa

Venäjän kriisi nousi esille tänään eduskunnassa alkaneessa talousarvion lähetekeskustelussa. Keskustelussa kannettiin huolta Venäjän taloudellisesta kehityksestä, mutta siinä ei nähty mitään välitöntä uhkaa Suomelle. Sekä sosialidemokraattien että kokoomuksen ryhmäpuheissa korostettiin, ettei juuri nyt ole mitään syytä tarkistaa budjetin pohjana olevia arvioita tai niiden pohjalta tehtyjä linjauksia. Suomen Emu-jäsenyyttä pidettiin hyvänä suojakilpenä.

SDP:n Erkki Tuomioja kiitteli Suomen onnistunutta vakauspolitiikkaa. Sen arvo ja merkitys tulee hänen mukaansa korostetusti esiin nyt, kun monissa asiansa huonommin hoitaneissa maissa taloutta uhkaa romahdus. Kokoomuksen Ben Zyskowicz muistutti, että Venäjän kehitys on Suomelle myös turvallisuuspoliittinen kysymys. Mahdollisia kielteisiä kehitysnäkymiä ei ole varaa aliarvioida. Zyskowicz piti tärkeänä sitä, ettei Suomen jäsenyyttä Natossa suljeta tulevaisuuden vaihtoehtojen ulkopuolelle. Hänen mukaansa tällä hetkellä liittoutumattomuus ja itsenäinen puolustus turvaavat kuitenkin parhaiten Suomen kansainvälisen aseman.

Suurimman oppositiopuolueen ryhmänjohtaja Aapo Saari totesi, että Venäjän talouden romahdus on jo kielteisellä tavalla heijastunut Suomen elintarviketalouteen ja pk-yrityksiin. Tilannetta ei voi Saaren mielestä ohittaa vähättelyllä.

"Talouden etsikkoaika hukattu"

Oppositio syyttää hallitusta välttämättömien rakenteellisten uudistusten lainlyömisestä, vaikka talouden nousu olisi antanut antanut niihin mahdollisuuksia.
-Nopean talouskasvun aikana ei ole onnistuttu luomaan minkäänlaisia puskureita enempää työllisyyteen kuin valtiontalouteenkaan, Saari moitti.

Keskustan mielestä nyt tekemättä jääneistä uudistuksista on päätettävä jo seuraavissa hallitusneuvotteluissa.
-Seuraava hallitus ei voi jättää suurten päätösten tekemistä vuoden 2000 budjetin yhteyteen, vaan toimiin on ryhdyttävä heti kauden alussa, Saari sanoi.
Saaren mielestä uudistusten tarvetta kiirehtii myös Venäjän tilanne ja laajemminkin uhka kansainvälisen talouden kasvun hidastumisesta.

Opposition arvio lopuillaan olevasta vaalikaudesta oli muiltakin osin yhtä tyly. Saaren mielestä hallitus jättää perinnöksi sosiaalisesti ja alueellisesti kahtiajakautuneen Suomen.

Vaalikauden viimeinen eduskunnan budjetin lähetekeskustelu jatkuu vielä huomenna ja mahdollisesti myös torstaina. Heti keskustelun alussa kirjattiin runsaat 120 puheenvuoropyyntöä.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat