Mainos

Venäjän kommunistit vaativat politiikan muutosta

Venäjän kommunistit vaativat hallituspolitiikan muutosta. Kommunistijohtaja Gennadi Zjuganov sanoi tänään, että kommunistit eivät tue ketään pääministeriehdokasta, jollei hallitus vaihda nykyistä poliittista kurssia.

Zjuganov tapasi Moskovassa vt. pääministeri Sergei Kirijenkon, joka on saanut presidentti Boris Jeltsiniltä tehtäväksi uuden hallituksen muodostamisen. Jeltsin erotti toissapäivänä pääministeri Viktor Tshernomyrdinin koko hallituksen. Jeltsin vaatii dynaamisempaa uudistuspolitiikkaa, mutta hallituspolitiikan yleislinjaa ei presidentin mielestä pitäisi muuttaa. Jeltsin antoi 35-vuotiaalle Kirijenkolle viikon aikaa uuden hallituksen muodostamiseen. Kirijenko oli Tshernomyrdinin hallituksen energiaministeri.

Zjuganov tapasi Kirijenkon parlamenttirakennuksessa. Esillä oli pikemminkin poliittinen ja taloudellinen tilanne Venäjällä, ei niinkään hallituksen muodostaminen, kertoi Zjuganov. Zjuganov arvioi, että Kirijenko on huonosti perillä talousasioista, lukuun ottamatta omaa erikoisaluettaan, energiasektoria. Kirijenko on jo aiemmin tavannut parlamentin alahuoneen eli duuman sekä ylähuoneen, liittoneuvoston, puhemiehet. Zjuganovin lisäksi Kirijenko keskustelee muidenkin duuman suurimpien puolueiden johtajien kanssa.

Venäjän perustuslain mukaan presidentti valitsee pääministerin. Duuman on kuitenkin hyväksyttävä presidentin nimeämä ehdokas. Mikäli duuma torjuu kolmasti presidentin esittämän pääministeriehdokkaan, voi presidentti nimittää pääministerin ilman duuman siunausta sekä hajottaa duuman ja julistaa uudet parlamenttivaalit.

Berezovski tyytyväinen

Suurliikemies Boris Berezovski, jolla on huomattava poliittinen vaikutusvalta, sanoi tänään, että Kirijenkosta tulee hyvä pääministeri. Kirijenko on "epäilemättä parempi kuin viran tähänastinen haltija", Berezovski sanoi Financial Timesin haastattelussa. Eräissä venäläiskommenteissa on arveltu, että Berezovskilla oli merkittävä kulissientakainen osuus Tshernomyrdinin hallituksen kukistumisessa. Juuri ulkomailta palannut Berezovski antoi sunnuntaina tv-haastattelun, jossa hän vaati "uusia kasvoja hallitukseen".

Kirijenko on uudistusmielinen teknokraatti, joka saapui Moskovaan vasta viime vuonna Boris Nemtsovin vanavedessä. Kirijenko oli ensin apulaisenergiaministeri, mutta peri viime marraskuussa energiaministerin salkun Nemtsovilta, kun tämä nimitettiin ensimmäiseksi varapääministeriksi.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.