Mainos

Venäjän kokonaistuotanto supistui heinäkuussa

Venäjän bruttokansantuote supistui Venäjän tilastokomitean mukaan heinäkuussa 9 prosenttia viime vuoden heinäkuusta ja teollisuustuotanto 7 prosenttia.

Vuoden ensimmäisten seitsemän kuukauden aikana sekä kokonaistuotanto että teollisuustuotanto ovat supistuneet 5 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajasta. Valtion tilastokomitean mukaan venäläisten keskipalkka oli heinäkuussa 865 000 ruplaa eli noin 165 dollaria. Viime vuoden heinäkuusta keskipalkka on noussut nimellisesti hieman yli 70 prosenttia, kun samaan aikaan inflaatio on ollut alle 50 prosenttia, todetaan Suomen Pankin idäntalouksien viikkokatsauksessa.

Työttömyysaste oli heinäkuussa Venäjällä 9,2 prosenttia. Tämä merkitsee, että noin 6,7 miljoonaa ihmistä oli vailla työtä. Työttömien määrä pysyi käytännössä muuttumattomana kesäkuusta. Vuosi sitten heinäkuussa työttömiä oli noin 6 miljoonaa.

Venäjän kauppataseen ylijäämä muiden kuin IVY-maiden kanssa oli ensimmäisellä vuosipuoliskolla 12,3 miljardia dollaria. Viime vuonna koko vuoden kauppataseen ylijäämä oli 22,7 miljardia dollaria.

Venäjän tämän vuoden viljasato arvioidaan viimevuotista suuremmaksi, mutta heikkolaatuisemmaksi. Varapääministeri Aleksandr Zaverjuha ja maatalousministeri Viktor Hlystun arvioivat viljasadoksi 76-77 miljoonaa tonnia. Viimevuotinen 63 miljoonan tonnin viljasato oli heikoin 30 vuoteen.

Hlystunin mukaan Venäjän hallitus aikoo lopettaa maataloudelle myönnetyt pehmeät valtionlainat ja siirtää lainoituksen pankkien hoidettavaksi. Maataloussektorin talousuudistuksia kohtaan osoittama vastustus on Hlystunin arvion mukaan lientynyt huomattavasti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.