Mainos

Venäjän kenraalit tavanneet tshetsheenijohtoa

Venäläiset kenraalit ovat tavanneet Tshetshenian johtajan Aslan Mashadovin edustajia, ilmoitti Venäjän asevoimien komentaja kenraali Anatoli Kvashnin aikaisin aamulla uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Tapaamisissa tshetsheeneille kerrottiin, että Venäjä on valmis neuvottelemaan vain tshetsheenien antautumisesta eli suostumisesta kaikkiin Venäjän vaatimuksiin. Kvashnin puhui toimittajille palattuaan taistelualueelta Moskovaan.

Kysymykseen, voisiko Venäjä neuvotella suoraan Mashadovin kanssa, kenraali Kvashnin vastasi, että tämä on Mashadovin eikä Venäjän asia. Mashadov on sanonut olevansa valmis pitkälle meneviin poliittisiin myönnytyksiin, mutta hän haluaa neuvotella vain kansainvälisten tarkkailijoiden läsnäollessa.

Venäjä vastustaa tätä. Tshetsheeneja edusti tapaamisissa kaksi varapääministeriä ja joitakin ministereitä. Kvashninin mukaan tshetsheenit yrittivät lähinnä vältellä suoria vastauksia. Venäjän asevoimien komentaja vakuutti, ettei Venäjä muuta lännen kovasta painostuksesta huolimatta toimintaansa Tshetsheniassa.

Kvashnin torjui jyrkästi tiedot venäläisen panssarikolonnan tuhoutumisesta Groznyin keskustan tuntumassa keskiviikkona. Nämä uutistoimistotiedot olivat hänen mukaan "eräänlainen provokaatio", joka tehtiin juuri ennen venäläisjoukkojen taistelutoiminnan kiihdyttämistä vuoristossa ja muualla Tshetsheniassa.

Venäjä jatkaa hyökkäyksiään


Venäläiset taistelukoneet ja helikopterit ovat tänään sunnuntaina huonosta säästä huolimatta jatkaneet Tshetshenian pääkaupungin Groznyin sekä vuoristossa olevien sissitukikohtien pommittamista.

Groznyin talojen kellareissa on edelleen tuhansia, etupäässä iäkkäitä siviilejä lähes ilman lämmitystä ja ruokaa. Eräiden kerrotaan joutuvan syömään kyyhkysiä.

Venäjä on viime päivinä miehittänyt lisää alueita Groznyin laitamilla, ja kenraalien mukaan Groznyi vallataan uuteenvuoteen mennessä.

Muuan uutistoimisto AFP:lle yksityisesti puhunut venäläinen tiedustelu-upseeri torjui kuitenkin nämä arviot viitaten venäläisten suuriin tappioihin vuosien 1994-96 sodassa. Hän totesi, että valtausyritys tulisi liian kalliiksi.

-Groznyissa on 2000 tshetsheenitaistelijaa. Sotatieteen mukaan me menettäisimme 10 000 sotilasta, jos me hyökkäisimme kaupunkiin ja yrittäisimme surmata heidät kaikki, tiedustelu-upseeri sanoi.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.