VENÄJÄN KEINOTEKOINEN PÄÄNSÄRKY: VIRO

Vaikka Venäjän valtamedia ei kyseenalaista Venäjän vallanpitäjiä tukevien nuorten vastatoimia Virolle patsaskiistassa, on maan älymystö toisella linjalla. Heidän ääntään ei kuule televisiokanavilla, suurimmissa sanomalehdissä eikä juuri radiossakaan. Itsenäisesti ajattelevan älymystön äänen löytää internetistä. Yksi parhaista on www.grani.ru <http://www.grani.ru>. Venäjän älymystö on erittäin huolestunut Kremlin lähettämien signaalien tarkoitusperistä. Älymystö, kuten moni tavallinenkin venäläinen, on aistinut, että Nashi-liikkeen ja muiden nuorisoliikkeiden toiminta ei ole spontaania.

"Se on liian hyvin organisoitua", totesi keski-ikäinen henkilö tehdessäni katu-gallupia Moskovassa. Niin älymystö kuin skeptisesti valtaan suhtautuva tavallinen kansa haluaa ottaa etäisyyttä Kremlin herrojen orkestroimaan näytökseen. Näin ollen ei ole itsestään selvää, että julkisuuskampanja uuden viholliskuvan luomiseksi onnistuu. Mielipidemittaukset näyttävät myöhemmin, missä määrin Kremlin "haukat" onnistuivat mielipiteen muokkauksessa.

Viron esittäminen hyvin vihamielisenä naapurina vahvistanee silti jonkin verran ksenofobiaa eli vieraspelkoa, jolle on jo hyvä kasvupohja Venäjällä. Sitä muokkasi viimeksi Georgian diplomaattinen selkkaus. Kontupohjan tapahtumat viime syksynä olivat myös osoitus ksenofobisen ilmapiirin vahvistumisesta. Monien mielestä Viron kriisissä on samoja elementtejä kuin Georgian ja Venäjän diplomaattisessa kriisissä viime syksynä, vaikkakin lähtökohta on eri. Sen seurauksena georgialainen viini on edelleen boikotissa Venäjällä. Virallinen syy on hygienia-kysymykset, mutta kaikki ymmärtävät, että kyse on politiikasta. Perinteisesti venäläiseen herkutteluun kuulunut gruusialainen viini uhkaa nyt unohtua makumuistista. Viron tuotteille boikotin virittäminen on vaikeampaa, koska Viro on EU-maa, mutta yritystä siihenkin suuntaan on jo Venäjällä.

Miksi Venäjän karhu yritetään saada väkisin ärsyyntymään nyt Viron toimista? Lähtökohtahan ei ollut niin dramaattinen kuin reagoinnin perusteella luulisi. Viron patsaskiistaa on Venäjän nettisivuilla verrattu tilanteeseen, jossa talon olohuoneen taulu siirretään makuuhuoneeseen. Taulun maalannut taiteilija saa tästä raivokohtauksen ja alkaa herjata taulun omistajaperhettä. Miksi? Samaan aikaan toisen maailmansodan muistomerkit rapistuvat Venäjällä. On tapauksia, että muistomerkit ovat saaneet tehdä tietä uusille asuinalueille. Miksi tästä ei puhuta Venäjällä? Miksi vain ulkomailla olevien muistomerkkien kohtelu riipaisee virallisen Venäjän rintaa? Vastaus: se ei palvelu valtaeliitin etuja.

Kriittisimmät tarkkailijat arvelevat, että Venäjän valtaeliitti on aloittanut mielipiteen muokkauskampanjan, jonka päämääränä saada venäläiset kokemaan ympäröivän maailman hyvin vihamieliseksi. Apuun on otettu jo valheita. Viron lähetystön piiritykseen osallistunut nuori tyttö totesi haastattelussani: "on se kauheata kun virolaiset eivät anna venäläisten edes viedä kukkia sille patsaalle". Epäluulon ilmapiirin lietsomisen taustalla on ajatus, että sellaisessa kriisitunnelmassa autoritäärinen johtamistapa näyttää perustellulta ja kovankin linjan edustaja menisi läpi seuraavissa presidentin vaaleissa. Tällaisen päätelmän esitti Moskovan Carnegie-instituutin tutkija Andrei Rjabov haastattelussani. Oppositioon kuuluvan Jabloka-puolueen nuorisojärjestön johtaja Ilja Jashin arveli, että tällä Viron viholliskuvalla pohjustettaisiin Putinin valintaa kolmannelle kaudelle.

Venäläinen politologi Boris Sokolov arvelee, että Venäjän Viro-hysterian takana on yritys rikkoa Viron sisäistä yhtenäisyyttä: lyödä kiilaa Viron virolaisten ja Viron venäläisten väliin. Hän näkee, että kampanja pyrkii horjuttamaan Viron vakautta. Sokolov pelkää, että Viron horjuttamiseen pyrkivä toiminta tulee kuitenkin bumerangina takaisin Venäjälle. Hän pelkää sen nostattavan rotuvihan sellaisiin mittoihin, että Venäjä on vielä helisemässä.

Tässä tilanteessa on pantava toivo siihen, että järki voittaa ja Venäjän pyrkimykset lietsoa Viron venäläiset kapinallisiksi kilpistyvät. Mm. Boris Sokolov panee merkille, että aktiivisimmin Viron sisällä venäläisten ääntä edustanut järjestö Notshoi dozor eli Yövartio on saanut rekrytoitua riveihinsä pääasiassa vain syrjäytyneitä nuoria, jotka lähtivät vapun alla ryöstelemään ja pilasivat siten heti alkuunsa liikkeen maineen Euroopan silmissä. Sokolov arvelee, että Yövartio-järjestö muuttuu pian marginaaliseksi joukoksi, jota Kremlin nuoret kuten Nashi-järjestö joutuu vain häpeään.

Viron hallitus on nyt vakavan tehtävän edessä. Sen tulisi pystyä pitämään venäläisväestönsä rauhallisena, vaikka Venäjä näyttää tekevän kaikkensa Viron venäläisten saamiseksi kapinamielelle. Viron venäläisten viettäessä keskiviikkona Voitonpäivää saamme nähdä, voittaako järki tunteen. Jos voittaa, täytyy nostaa todella hattua Viron venäläisille, sillä he ovat olleet kyynisen ja kovan propaganda-kampanjan kohteena

OUTI PARIKKA

Venäjään erikoistunut toimittaja

Lue myös:

    Uusimmat